Aktywne Wpisy

Foxing +99
Rockstar jest po prostu żałosny xD Oni tworzą grę przez jeden dzień w miesiącu, a resztę czasu walą konia i wciagają k--s?
#gry #pcmasterrace #konsole #gta
#gry #pcmasterrace #konsole #gta
źródło: Screenshot 2025-05-02 at 15-29-42 Grand Theft Auto VI is Now Coming May 26 2026 - Rockstar Games
Pobierz
MarianoaItaliano +110
Najdłuższe dwie minuty, trwają już z 5 xD
#heheszki
#heheszki
źródło: temp_file549821554392038296
Pobierz

2. Zalecane jest spożycie białka aby nie tracić masy mięśniowej, plus ćwiczenia siłowe. Ale czy to prawda, co ktoś napisał na 1 forum, że wystarczą ćwiczenia aerobowe i odrobina białka? No ta bene, znowu, fitatu mnie w uja robi. Bo znowu, powinno się liczyć współczynnik x LBM, gdzie współczynnik to np. 0.5 dla braku aktywności. A fitatu mi każe jeść min. tyle białka ile wychodzi przy współczynniku 0.9, co oznacza 10-20 godzin ćwiczeń aerobowych tygodniowo (LOL).
Eh, nie wytrzymie, nawet głupie schudnięcie to jak fizyka rakietowa.
Mam 32 lata, facet, 165cm, 90kg, 32% tłuszcz (LBM 62). Na razie parę razy w tygodniu rower stacjonarny po 1h. Mogę sobie ustawić cel na 1000 kcal (albo nawet 500) tak z d--y? Zależy mi na maksymalnej bezpiecznej utracie.
#odchudzanie #fitatu
źródło: comment_1625946413RdORiL9Frt4K0a3YUEN7nX.jpg
PobierzWyjeb pojęcia BMR/LBM oraz kalkulator do liczenia kalorii. Na zapotrzebowanie wpływa multum czynników, których nie sposób ująć w formule matematycznej (np, NEAT to jest spontaniczną aktywnośc). Jest to jeden wielki szacunek z
@blargotron: żadne narzędzie nie wyliczy dokładnie. Na podstawie wagi liczysz przewidywane zapotrzebowanie energetyczne. Od tego cyk -500 jak chcesz robić redu, po 1.5-2 tygodniach zapisujesz wagę, pod koniec 3 tygodnia zapisujesz znowu. Jeśli szacunki były poprawnie, powinno być 1kg mniej. Jeśli nie, obliczasz na
Musisz zrozumieć, że nie jest mi łatwo to ogarnąć. Stąd Jackie Chan. Dzięki za pomoc.
Do tych metryk dochodzi co jeść. Nie wiem jak niby zjeść idealnie takie ilości składników jakie trzeba, rozumiem, że to nie jest konieczne? Np. dopiero odkrywam co jeść z białkiem. Np. orzechy, nasiona, migdały mają dużo ale dużo tłuszczu, a głupia fasola albo twaróg chudy mają znacznie lepsze proporcje. Fajnie jakby był automat, któremu podajesz listę
To ile danego makroskładanika zależy od rodzaju diety, przyjętej taktyki, różne zestawiania mogą wywoływać różne reakcje, choć decydujący będzie sam bilans kaloryczny. Przy ustalaniu warto kierować się wrażliwością insulinową (zbadać glukozą i insulinę na czczo), lipidogramem. Nie musi być zawsze wszystko co do jednego grama.
Zalecałbym 2.0 może
Mówisz o BMR czy
B12, omege3, cynk, zelazo i magnez suplementujesz? Tluszczy nie demonizuj i staraj sie z 15-20% kCal z nich dostarczać.
Ale już mam
eh, nomenklatura mówi chyba tdee ale różne źródła mieszają te terminy więc nie jestem pewien. W praktyce nie ma to chyba większego znaczenia.
Porównujesz
Napisałeś:
Hmm, jak nie ma, jak ameba bez ruchu jak ja ma PAL 1.4 minimum
@blargotron: liczyłem wg przelicznika który znalazłem e nrvir 3,5k kcal = 1lbs, czyli jeżeli założyć że lbs to około pół kilo to 7k kcal to kilogram, co poniekąd pokrywało się z moimi notatkami w excelu
im więcej wody pijesz tym większa szansa na odwodnienie, bo wypłukujesz elektrolity pij wody tyle ile potrzebujesz organizm się upomnij.
0.5-1kg/ tygodniowo (30-60tyg) 1 kg to mega optymistycznie, 0.5 to realistycznie, dużo osób w okolicach 60kg zmiany masy ciała tygodniowo mają na poziomie 100-300g.
1-2kg (30-15 tygodni) 1 kg to zazwyczaj pesymiści określają jako wolno bo wyliczyli, że mają ubytek tygodniowy na poziomie 14k kCal i chcą koniecznie 2kg a
Jest 7k kcal na 1kg. Czyli 1kg na tydzień to będzie 1000 dziennie a nie 500, jak napisałeś.
Jak rzadko jeździsz rowerem, rzadko chodzisz i masz homeoffice/bezrobocie to wybierz 2000kCal.
To jest TDEE? Nie ma więcej sensu przyjąć bazowy wydatek, czyli te 2000 i w razie potrzeb doliczać
Jeśli chodzi o źródła białka to wykluczasz kompletnie mięso? Indyk, kurczak łatwo "wchodzą" a można nimi ładnie nabić białko.
Białko roślinne też jest ogólnie gorsze (pisałeś o kotletach sojowych), bo nie jest
Jeżeli 2 tygodnie są miaro-dajne, to
Zawsze jak rozmawiam z kimś z wykształceniem ekonomicznym to właśnie bardzo wszystko rozkłada na czynniki
Ludzie z analitycznym umysłem mają skłonność do analizy (analiza = rozkładanie na
@blargotron: pewnie że da radę, tylko pamiętaj żeby ci c---i nie urosły od soi ( ͡° ͜ʖ
Jak urosną, to będę miał chociaż darmowe mleko (tak, faceci mogą produkować małe ilości mleka). ( ͡° ͜ʖ ͡°)