Wpis z mikrobloga

Witam, po prawie 17 latach mieszkania w UK postanowiłam zabrać się za zrobienie Brytyjskiego obywatelstwa. Czytam sobie jak to ugryźć ale ciekawa jestem opini/porad osób które już obywatelstwo mają.
Czy ten test jest trudny? jak dlugo trwa caly proces? #uk
  • 29
  • Odpowiedz
@mal91: @Euthymol:

Test na poziomie "Kali iść do pracy, a ty gdzie do pracy chodzić?". Jeżeli potrafisz zamówić przez telefon pizzę to zdasz z wyróżnieniem.

Robisz test z języka, robisz test "Live in the UK" (faktycznie trzeba się pouczyć, tydzień z książką i testami), składasz online aplikację, płacisz, jedzieszna foto biometryczne i czekasz. Najbardziej wymagające było zrobienie skanów wszystkich dokumentów i wyciągnięcie z emaila wszystkich lotów poza UK powyżej 2
  • Odpowiedz
@mal91: oba testy sa latwe. Angielski to tylko rozmowa na wybrany przez ciebie temat. A do testu z zycia w uk wystarczy robic testy z aplikacji na telefon. W moim przypadku wystarczylo ze 2 tygodnie robilem te testy, i zdalem :) a ogolnie to mam kiepska pamiec.
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika no wlasnie od wczoraj sobie rozwiazuje te testy i jesli chodzi o historyczne pytania to musze wytezac mozg troche bardziej, ale dam rade (mam nadzieje), nie moja mocna strona. Angielski znam wiec o pierwszy test sie nie martwie.
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester: wyczytalam wlasnie, ze tego testu ze znajomosci jezyka nie trzeba robic jesli sie studiowalo a bryryjskim uniwersytecie, to wystarczy przeslac im dyplom ukonczenia. Dobrze kombinuje?
  • Odpowiedz
@mal91 Test z języka bardzo łatwy, tym bardziej jak piszesz, że angielski znasz. Life in the UK trzeba się pouczyć lub z mojego doświadczenia poćwiczyć gotowe zestawy testów: https://lifeintheuktestweb.co.uk Przewijasz do samego dołu i lecisz z zakładką "Exams" British Citizenship Tests 1-16. Jak będziesz miał blisko 100% na każdym z 16 zestawów, na egzaminie Cię niczym nie zaskoczą. Wypelnianie aplikacji, mi zeszło najwięcej czasu na znalezieniu wszystkich dat podróży z ostatnich 5
  • Odpowiedz
@mal91: wyslasz im kopie swoje dyplomu z uk uni (ja wyslalem ta ozdobna z herbami/hologramem/moim nazwiskiem;) i to powinno wystarczyc jak dowod znajmosci jezyka. jak wyzej pisali do tego test life in..., potwierdzenie settled stat (tego niebieskiego papierka permanent res. juz nie przyjmuja od lipca), wizyta w UKVAS i wypelnienie aplikacji. Tymi datami pobytu poza uk zbyt bardzo bym sie nie przejmowal, tez wypelnialem po ponad 15 latach pobytu aplikacje kilka
  • Odpowiedz
@mal91: Ciekawa sprawa, że ktoś mieszka w UK 17 lat i pierwsze gdzie pyta o zorganizowanie swojego Brytyjskiego obywatelstwa to polska strona internetowa ze śmiesznymi obrazkami
  • Odpowiedz
@italian15: trzeba przyznac ze tag #uk pozytywnie odbiega od ogolnych standardow wykopu. Wbrew pozorom mozna sie tu szybko czegos konkretnego dowiedziec.

No i czytajac wpis mozna sie dowiedziec ze wczesniej troche o tym poczytala. Wiec nie jest to pierwsze miejsce.
  • Odpowiedz
@kamilek98PL: no pewnie jeden z lepszych tagów na wykopie, prawda.

No i co dalej? Dalej mnie dziwi, że ktoś kto dużą część swojego życia spędził za granicą i ma pytanie co do Anglii pyta na polskiej stronie.
  • Odpowiedz