Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #serwer #programowanie #webdev

dobra bo trochę się zamotałem. mam na localu (win8, wamp) stronę wordpressową i potrzebuję ją zobaczyć pod prawdziwym ie8. mam zaistalowanego oraclowego #virtualbox , a tam xpeka z rzeczonym cudem inżynierii i myśli technicznej microsoftu. do pliku hosts na xpeku dodałem sobie wpis z IP kompa-hosta o treści mniej więcej takiej:

192.168.0.103 outer

192.168.0.103 outer.project

na kompie-hoście są już dalej jakieś virtual hosty które robią co trzeba. ip jest dobre, nawet wcześniej mi to działało ale jakoś przestało. tylko wcześniej łączyłem się z routerem po kablu, a teraz po wifi. to ma znaczenie? bo na xpeku normalnie mam dostęp do internetu

tl;dr: czarownik czarownik zepsuć mi się pokrętło od hosta
  • 18
@entrop: Więc raczej masz zły wpis w hosts. Host z punktu widzenia wirtualki ma raczej IP pokroju 192.168.0.1 lub 192.168.0.2. Sprawdź pod wirtualką adres IP bramy i ten IP wpisz do hosts z wpisem outer. A generalnie podstawowe narzędzie diagnostyczne to ping, potem tracert.
@entrop: Dalej. Z tego co pamiętam to Virtual Box dla NATu miał problem z dwukierunkową komunikacją tak abyś miał z hosta dostęp do wirtualki z wirtualki dostęp do internetu. Jedna z opcji to udostępnienie na hoście połączenia internetowego na interfejs NAT VirtualBoxa. Druga opcja? Podbij temat między 9 a 17 to się kumpli z poprzedniej roboty zapytam o to.
@echelon_: spoko, dzięki. zmieniłem na adres bramy i cośtam zaskoczyło (ping dochodzi), ale dalej mam jakieś cyrki bo sama strona już się nie ładuje.

przypomnę się jutro, wprawdzie nie będę w stanie odtworzyć warunków jakie mam teraz ale może coś się uda zaimprowizować :)
@entrop: virtualka powinna mieć kartę host-only, nie NAT. Na wirtualce ustawiasz ręcznie IP w tej samej podsieci co karta virtualboksa w systemie hosta. Łączysz się z virtualki poprzez adres karty virtualboksa.
@echelon_: kurcze w pracy jestem podłączony do routera kablem i wszystko mi działa, w domu podobnie, a jak byłem wczoraj u mamy (na obiadek :P) to po wifi mi nie chciało chodzić.

dzisiaj rano zmieniłem tylko ip na aktualne i wszystko śmiga.