Wpis z mikrobloga

@Linux_Shines: chodzi o inne Qt :) Niemniej KrzaQ2 chyba dawno VS nie widział, szczególnie 2012. Qt Creator jest spoko, ale bywa upierdliwy i jest specjalnie do Qt a nie ogólnego programowania jak DLL.
  • Odpowiedz
@zarowka12: miałem 2012 i nawet Preview 2013. #!$%@?ło mnie to, że nie dało się poprawnie skonwertować projektów z VS 2010, więc wróciłem do niego.

@KrzaQ2: używam. Zbyt często zresztą. I dalej wolę Visuala, po prostu zbyt długo się nim bawię i po prostu się do niego przyzwyczaiłem, żeby nagle zmieniać IDE na inne. ;)
  • Odpowiedz
@zarowka12: VS widziałem, ale mówię o wersji express, która jest, delikatnie mówiąc, #!$%@?. 2012 i 2013 teƶ zbyt fajne nie są bez wspomagaczy (czytaj: VAX).

Qt Creator to świetne IDE do C++ z wbudowanym wsparciem kontroli wersji, wielu kompilatorów itd. Jak najbardziej nadaje się do programowania w C i C++ w ogóle niezwiązanego z Qt.
  • Odpowiedz
@Linux_Shines: No to zostań przy VS, ale zainteresuj się, czy Twoja uczelnia nie jest w programie MSDNAA (czy jakkolwiek teraz to się zwie), dzięki czemu legalnie za darmo byś miał wersję pełną, a nie okrojoną ze wszelkich fajnych funkcjonalności. Jak dla mnie VS bez VAX jest niewiele lepszy od Notepada++.
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: a w jaki sposób w Qt Creatorze mając drzewko klas mogę przejść do implementacji metody? Klikanie w metodę powoduje otwarcie pliku .h danej klasy. Muszę dodatkowo wciskać F4, a wtedy i tak przenosi mnie w losowe miejsce pliku.
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: dzięki, F2 działa. Niemniej i tak trochę słabo, że trzeba wykonać dwie czynności żeby otworzyć metodę z drzewka klas. Powinno się dać jednym kliknięciem. Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz
@zarowka12: Sam rzadko korzystam z drzewka klas, głównie nawiguję po plikach (ctrl+k) i wtedy f2/f4. Dodatkowo dodałem sobie skrót Ctrl+Q do (un)fold all, co znacząco ułatwia ogarnianie kodu. Dzięki temu myszki praktycznie nie uƶywam i koduje się bardzo wydajnie.

W sumie w Qt Creatorze brak mi 2 funkcji:

1) remote debugging (jestem pewien, ƶe się da, ale trzeba przyznać, ƶe w VS to jest łatwe i
  • Odpowiedz