Aktywne Wpisy

heksengerg +5
Codziennie buzie myje szarym mydłem, natłuszczam zwykłym kremem nivea, staram się jak najmniej dotykać czy wyduszać, a tego i tak przybywa. Jakiś pomysł?
#twarzboners #kosmetyki #uroda
#twarzboners #kosmetyki #uroda
źródło: temp_file5492452238275502927
Pobierz
Logan00 +871
czerwiec 2006, zakończenie gimbazy #nostalgia
źródło: 1000008807
Pobierz

tldr:
Na osiedlu domków szeregowych ostatni dom w rzędzie posiadał powiększony ogródek. Nie miał go jak wszyscy - wyłącznie za domem, ale także obok – dosyć często spotykane. W pewnym momencie Urząd Miasta spojrzał na mapy katastralne i ogarnął, że ta boczna część ogródka to ich działka i postanowił wystawić ją na przetarg.
Działka (pokazana na dole obrazka) jest zlokalizowana na skrzyżowaniu, dodatkowo jej spora część to skarpa wynikająca z różnicy terenu (czerwone kreski na zdjęciu). Wg papierów jej powierzchnia to 230 m2, jednak jak odejmiemy skarpę, to wyjdzie coś około 160 m2. (Moje obliczenia wg Google Maps). Z tego powodu działka wystawiona była za 15 000 zł, a ostatecznie sprzedano ją za 15 700.
Działkę zakupiło biuro nieruchomości i rozpoczęło tam budowę domu. Początkowo wydawało się, że powstanie tam wąski budynek jednorodzinny w kiepskiej lokalizacji. Taki „ciasny ale własny” – jakby segment oderwany z nowopowstających osiedli domków szeregowych.
Jednak nie – to by było zbyt mało. Deweloper postawi ciasny budynek, ale postanowił sprzedać osobno segment parteru i osobno segment piętra.
Parter o powierzchni 67 m2 (pokój 25, kuchnia 4, sypialnia 13 i pokój 5 + pomieszczenia typu hol, wiatrołap itp) za 380 000 zł. Piętro o powierzchni 62,5m2 (pokój 21, kuchnia 5, sypialnia 17, pokoj 5) za 350 000 zł. Czyli za 15k + inwestycja w budowę, firma wyciągnie 730 000 zł.
Największe (wg mnie) patologie:
- Budynek ten jest sprzedawany jako REZYDENCJA Opal. Chyba nie tak wyobrażam sobie coś, co ma być rezydencją.
- Na reklamach widnieje info, że jest to „budynek jednorodzinny (dwulokalowy)”, co dla mnie jako zwykłego człowieka jest mylące gdyż wg mnie jest to budynek dwurodzinny.
- Oba mieszkania, a szczególnie dolny segment będzie niezwykle ciemny, ze względu na różnicę poziomów wynikającą ze skarpy oraz mur, który ma oddzielać budynek od chodnika.
- Typowe dla domów dzielonych inaczej niż w pionie problemy typu: remont dachu, malowanie elewacji itp.
- Mieszkańcy, którzy zdecydują się na zakup nieruchomości nie będą mieli gdzie pozostawić samochodu, bo budynek ten jest na skrzyżowaniu, gdzie parkować nie wolno, a działka nie posiada żadnego placu na auta, bo jest zbyt mała. (Na wizualizacjach można zobaczyć auto stojące przed budynkiem, ale jest to mylące, czy nawet wprowadzające w błąd, bo nie można tam stanąć legalnie).
Na zdjęciu poniżej kolejno: zdjęcie z teraz (toitoi dla skali, żeby pokazać jak mały to budynek), zdjęcie sprzed budowy, wizualizacja i zrzut działki.
Załączam link do strony tej inwestycji. Dostępne są tam zrzuty mieszkań, wizualizacje itp.
https://rezydencjeopal.pl/
#patodeweloperka #deweloperka #nieruchomosci #mieszkanie
źródło: comment_1624970555iMg46i68bvxWpvM4CIxzCA.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@pawelpablito: no fajnie, ale jak do tego w ogóle doszło, że zrobili sobie ogródek na nieswojej działce? Ktoś to sobie wesoło uprawiał przez lata, ogrodził i nagle
źródło: comment_1625002358SB5xRZXoK5jeWZ7NLMZieM.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@piiar: art. 58 jakiej ustawy?
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora