@czesio007p: a nawet kurde nie kojarzę, czy tam jest jakos bardziej gorąco, ale mozliwe, bo jak łopate zostawiam na piecu to sie nagrzewa choć gora pieca ledwie letnia.
@wojjaskula: 1 picka, ale pieczesz około 1 do 1.5 minuty, wiec szybciej Ci się upiecze, niz zrobisz kolejną do wrzutu.
@Kapitalis: Trochę łatwiej rozciągać ciasto. No, ale ja pompuję wodę nie dla jakichś specjalnych właściwości tylko taka sztuka dla sztuki, za każdym razem jak robię pizzę to daję 1% więcej i zobaczę gdzie się zatrzymam ( ͡°͜ʖ͡°) Póki co najlepiej smakowały nam 65% i 66%, więc to będzie punkt, do którego wrócę po zakończeniu "eksperymentu".
@c3po: ja nie trzymam kulek w tk. Okolo godziny w bloku pod przykryciem na blacie. W tym czasie 2 razy je przwijam, kulkuje i leca do pudelek i tak stoja cała noc. Nad ranem jeśli jest potrzeba to je przewijam, zeby miały kształt kulki, potem ewentualnie znowu na około 2-3 h przed wypiekiem. Okolo 14 zrobie zdjecie.
@SpecjalistaOdNiczego: tak jeszcze nie robiłem, jak bez lodówki to zazwyczaj z rana robię
@SpecjalistaOdNiczego: ile dajesz drożdży i jak długo wyrasta ciasto w takiej temperaturze jak jest obecnie? Moje ciasta umierają, bo nie potrafię ogarnąć ich w takiej temperaturze xd
@SpecjalistaOdNiczego: Za moich czasów domowa „pizza” to była ciastolina drożdżowa z keczupem pieczarka i serem na wierzchu (╥﹏╥)
Pizze na drożdżach, na blaszce "w starym stylu" robiłem jakiś czas temu po wieloletniej przerwie i była to cudowna odmiana od pizzy z kamienia a'la domowa napoletana. Wchodziła jak złoto. Z tym że nie była ciastolina i była normalnie na dobrych pomidorachz grubsze ciasto, dużo cebulki, sera i innych
@Jan_K: @sinuh: @toodrunktofuck: oczywiście wszyscy macie rację, niestety ten błędny związek frazeologiczny istnieje w polszczyźnie. Mnie on akurat nie razi, ale rozumiem, że może. Sam się czepiam różnych rzeczy, jak. np. nieodróżnianie liczb od cyfr, czy też za rok dwutysięcznydwudziestypierwszy ;)
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
Festiwalu piccy sie rodzince zachciało
#pizza
@mitatuyo: zawsze się tego czepiam, ale rok świetlny to miara odległości. To tak jakbyś powiedział, że dwa kilometry temu byłeś w kinie.
@wojjaskula: 1 picka, ale pieczesz około 1 do 1.5 minuty, wiec szybciej Ci się upiecze, niz zrobisz kolejną do wrzutu.
@Kapitalis: Amica z jakumammy.pl
@szas: robie wg kalkulatora klubu miłośnikow pizzy
@c3po: ja nie trzymam kulek w tk. Okolo
@Kapitalis: Trochę łatwiej rozciągać ciasto. No, ale ja pompuję wodę nie dla jakichś specjalnych właściwości tylko taka sztuka dla sztuki, za każdym razem jak robię pizzę to daję 1% więcej i zobaczę gdzie się zatrzymam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Póki co najlepiej smakowały nam 65% i 66%, więc to będzie punkt, do którego wrócę po zakończeniu "eksperymentu".
@SpecjalistaOdNiczego: tak jeszcze nie robiłem, jak bez lodówki to zazwyczaj z rana robię
Komentarz usunięty przez autora
@boryspo: mam kilka kompozycji, z którymi czostkowy wchodzi idealnie. No i ranty tez fajnie się macza w sosie, wiec Ten im odpuszcze :)
@Felonious_Gru: musisz trafić po zapachu
@SpecjalistaOdNiczego: a myłeś stopy?
Pizze na drożdżach, na blaszce "w starym stylu" robiłem jakiś czas temu po wieloletniej przerwie i była to cudowna odmiana od pizzy z kamienia a'la domowa napoletana. Wchodziła jak złoto. Z tym że nie była ciastolina i była normalnie na dobrych pomidorachz grubsze ciasto, dużo cebulki, sera i innych