Aktywne Wpisy

Cancermoon +224
To było piękne uczucie do teraz je odczuwam

cmhqwidget +5
Odwrotna Familiada Sezon 2 cz. 2
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Żenujący Żart Prowadzącego:
Jak wita się mleko? Mlekovita
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
Wygrał/a: @Blueweb
Nagroda publiczności dla @spiritus za pytanie:
Panie Areczku co jest dla zarządu?
#odwrotnafamiliada
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzedniej grze, będą eliminowane
Żenujący Żart Prowadzącego:
Jak wita się mleko? Mlekovita
W poprzednim odcinku
Prawidłowe pytanie:
Wygrał/a: @Blueweb
Nagroda publiczności dla @spiritus za pytanie:
Panie Areczku co jest dla zarządu?
#odwrotnafamiliada

Jak najbardziej, jeszcze jak.
Pamiętacie jeszcze sprawę słynnego wykresu TVP o wzroście wydatków na ochronę zdrowia? Wykres nie tylko nie zaczynał się od zera, ale też nie zawierał kilku lat (xD)
Dwa dni temu Szanowny Kolega @rzep został zaatakowany za to, że stwierdził, że wykres TVP nie zaczyna się od zera, więc jest manipulacją. Jego dyskutant stwierdził, że wykres wcale nie musi zaczynać się od zera i dał na to wiele przykładów.
Dla pewności też je tutaj wklejam: 1 2 3 4 5
Osoba, która zaatakowała @rzep obejrzała tyle wykresów i nie zorientowała się, że dosłownie ŻADEN z nich nie jest wykresem tego samego typu, który został użyty przez TVP.
Oczywiście, wykres nie musi zaczynać się od zera. Ale akurat wykres słupkowy, bo taki wykres został użyty przez TVP, MUSI. Jeżeli wykres słupkowy nie zaczyna się do zera, jest manipulacją, co zostało nawet wskazane w filmiku z numeru 1, który wedle osoby, która skrytykowała @rzep miał obalać jego twierdzenie.
Warto jeszcze zauważyć, że pierwotne znalezisko zostało stworzone na podstawie wykresu opracowanego przez Janinę Bąk - uznaną statystyczkę. I ona poprowadziła ten wykres od 0 XD Ale tutaj przychodzi wykopek i wie lepiej.
A w komentarzu bonus z jeszcze jednego "antyneuropka", który poparł krytyka @rzep a więc także popełnił wszystkie wyżej wymienione błędy. Brak krytycyzmu do treści oferowanych na wykopie jest podstawową cechą religii zwanej "antyneuropizmem"; nie róbcie tak, bo niedługo uwierzycie w Hitlera na księżycu, jak tylko ktoś jednocześnie skrytykuje np. Szanownego @eoneon
#neuropa #bekazprawakow #bekazpisu #tvpis #statystyka
na poprzednim koncie też co drugi wpis był z takim bólem dupska o wannabe racjonalnych podkreślam racjonalnych neuropków, których sam sobie zazwyczaj tylko wyobrażał we własnym łbie, a jak nie wiedział co powiedzieć, to celowo zaczynał pisać na siłę przekomplikowanym językiem, żeby sobie lizać jaja, że może i #!$%@? kuma o czym się rozmawia, ale
Ja to już gdzieś czytałem:
https://www.linkedin.com/posts/janinabak_najgorzej-to-jest-wtedy-kiedy-statystyk-activity-6808726894226239489-4wcu
@am_anfang_war_napoleon: Zgadza się, ale problem (który został nota bene zahintowany w twoim źródle) jest taki, że nie do końca wiadomo, jakie są to dokładnie sytuacje. Stąd też wynika moje zdziwienie co do całej dyskusji.
@am_anfang_war_napoleon: Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę że w linku który dałeś na koniec jest dodatek który linkuje do badania które również ja
@AutismoHarbinger: Okej, jednakowoż trochę sarkazmu było w Twoim wpisie.
Co do kwestii merytorycznych to rozumiem o co Ci chodzi i się z Tobą zgadzam, ale jeżeli tak, to TVP powinno wykorzystać wykres innego typu niż słupkowy. Bo jednak tutaj kontekstem wciąż jest TVP i używanie takiej argumentacji sprawia wrażenie "symetryzowania" - jakkolwiek absolutnie nie twierdzę, że symetrystą jesteś.
@AutismoHarbinger: czy ty czytałeś swój wpis?
podajesz przykłady składające się chyba wyłacznie z wykresów inne niż słupkowe, silisz się na złośliwości a potem pretensje,
@am_anfang_war_napoleon: Bo zostałem, moim zdaniem, bezpodstawnie zwyzywany.
Jednocześnie ze swojej strony starając się nie wykazać żadnej złej woli, od początku podkreślałem że to moja opinia, i się po prostu nie zgadzam.
@6c6f67696e: Tak jest rozżalony że zostałem zwyzywany przez stronę którą traktowałem jako merytoryczną.
Nie wiem czy dla Ciebie dodanie odrobiny sarkazmu to atak. Ale nawet jeżeli to otwarta pogarda i pisanie
@am_anfang_war_napoleon: to jest takie typowe, że jak konserwy próbują podać źródła do sowich twierdzeń to same się orają xd
@am_anfang_war_napoleon: Można, tak samo jak ktoś na ogół postujący do rzeczy, może spłodzić coś tak niskich lotów jak ta wypowiedź.
Nawet nie jestem fanem obcinanych wykresów, co nawet napisałem w linkowanej dyskucji, ale warto przytoczyć argumenty zamiast wdawać się w pyskówki. @rzep zachował się tam buraczanie, a Ty w tym miejscu również- czym w ogóle jest ten