Wpis z mikrobloga

Kontynuując poprzedni wpis - posiadam rower w częściach, nad którego wyczyszczeniem, skręceniem oraz ewentualnym inwestowaniem w niego się zastanawiam. Czy potrafiłby mi ktoś doradzić czy pchać się w koszty z tym co mam czy inwestować w nowy rower?

https://imgur.com/a/ntMFfuD

#rower #rowery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HyperX: Generalnie jest upgradeowalny, czyli możesz robić. Pytanie tylko, czy bardzo chcesz. Bo jeśli zamierzasz wymienić wszystko, to równie dobrze możesz szukać innego (używanego). Ale ja jestem zawsze za robieniem, szczególnie jeśli rama jest OK i Ci się podoba. No chyba, że będzie robione przez serwis, to koszty będą za wysokie. Ale na jakimś nawet niekiepskim napędzie (M5100 choćby) można by to pewnie w 1500 zamknąć i mieć naprawdę dobrą
  • Odpowiedz
@HyperX: Po tym zdjęciu – nie, bo nie widzę. Ale można w miarę bezpiecznie założyć, że pewnie napęd, bo wydaje mi się, że duży blat na korbie jest zjechany, a nie jest przykręcany. Zgaduję, że korba na kwadrat, więc w miarę tanio, ale razem z kasetą i łańcuchem. Jeśli masz 8+ biegów na tyle, to raczej jest to kaseta, jeśli 7 to wolnobieg. Tak czy inaczej do zdjęcia. IMO warto
  • Odpowiedz
W sumie zaraz pewnie ktoś przyleci, że jeszcze widelec. No tak, ale to kupa kasy, chyba że sztywny. A ja jestem zdania, że jeśli działa, to sobie może być ciężki i sprężynowy. Ma się Tobie dobrze jeździć. Choć oczywiście powietrzne są fajniejsze, tylko 1000-1500 za sam amor to jednak sporo.
  • Odpowiedz
W sumie zaraz pewnie ktoś przyleci, że jeszcze widelec. No tak, ale to kupa kasy, chyba że sztywny. A ja jestem zdania, że jeśli działa, to sobie może być ciężki i sprężynowy. Ma się Tobie dobrze jeździć. Choć oczywiście powietrzne są fajniejsze, tylko 1000-1500 za sam amor to jednak sporo.
  • Odpowiedz
ewentualnie zaopatrzeć przy takiej rozbudowie?

@HyperX: Ty go nie rozbudowuj tylko skręć i się przejedź to zobaczysz czy coś potrzeba. Inwestowanie w nowy napęd mija się z celem.
  • Odpowiedz
@svecica: to wolnobieg - 7 biegów. zdjęcia z pod linka można otworzyć w nowej karcie i są w powiększeniu
Pytanie czy nadal pchać się w wolnobieg czy też kaseta - i czy taka zmiana jest w ogóle możliwa do zrealizowania?
  • Odpowiedz
@4x80: mija się, czy nie mija, rzecz gustu. Ten pewnie się kręci, choć nowy to nie jest :) A robienie nowego ma sens TYLKO I WYŁĄCZNIE wtedy, kiedy ma się wielgachny sentyment do ramy.
  • Odpowiedz
@HyperX: Historia na długie zimowe wieczory :) Sobie znalazłem na OLX: mieszkam w Toruniu, MTB jechało spod Krakowa kurierem, szosę odbierałem pod Poznaniem, a mówimy cały czas o rowerach za 1200zł. Żony MTB gdzieś spod Białegostoku. W okolicy niczego nie było, choć gdybym nie wybrzydzał, to są dwa sklepy.

Dużo szukania i trzeba liczyć na szczęście
  • Odpowiedz