Wpis z mikrobloga

Z pozoru proste polecenie wywołało niemałe zamieszanie – zdezorientowani byli nie tylko uczniowie, ale również ich rodzice oraz tysiące internautów. W podręczniku czytamy: „Odczytaj godziny na zegarach. Wskaż ten, który nie pasuje do pozostałych, i go przekreśl.” Która odpowiedź jest prawidłowa? W sieci nie brakuje domysłów i teorii – od logicznych po całkiem absurdalne.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #szkola #nauka #studia #zagadka
Ukiss - Z pozoru proste polecenie wywołało niemałe zamieszanie – zdezorientowani byli...

źródło: Zadanie dla 8-latków

Pobierz
  • 362
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ukiss: kilka lat temu z kumplem glowilismy się, jak zapisać zadanie jego chrześniaka z 4 klasy, bo bez ciągów liczbowych się nie dało poprawnie, a tego raczej jeszcze nie przerabiał XD
Zadanie było stosunkowo łatwe, ale żeby poprawnie je zapisać...
  • Odpowiedz
@kidi1: mnie się wydaje, że chodzi o kwestię przestrzeni, czyli geometrii, czyli tego, w jaki sposób są ustawione wskazówki, ale mogę się mylić. Nie ja układałem to pytanie
  • Odpowiedz
  • 210
@Ukiss: obstawiam że zadanie dotyczy jakiegoś konkretnego tematu który dzieci teraz przerabiają i że bez poznania tego kontekstu sie nie da ?
  • Odpowiedz
@kidi1: godzinę parzystą, czyli 10. Takiego zegara się nie oblicza. To zegarek wskazówkowy tzw. analogowy, długa wskazówka wskazuje minuty, a krótka godziny. Ponieważ krótka wskazówka jest pomiędzy 10 a 11 to znaczy że minęła 10 i jest to godzina parzysta( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz