Wpis z mikrobloga

Mirki, dobry i darmowy program do znajdowania i czyszczenia cache i niepotrzebnych plików dla #macbook? Jest taki?

#apple
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenon_z_chorzowa1: taa, tak słyszałem, użyłem moze raz i w-------m bo to więcej w tle mieli niż to warte:D

@mechaos: Ale pytanie co chcesz czyścić? Takie programy typu Clean My Mac, CCleaner - zdecydowanie odradzam, takie programy mogą stworzyć więcej problemów niż pożytku. Ciągłe zerowanie cache dla aplikacji to tylko bezsensowne spowalnianie systemu. Obecnie jest to zbudowane na tyle inteligentnie że nie musisz się tym przejmować. Mac posiada również swoje
  • Odpowiedz
@devones: Wydaje mi się, że ta chęć instalowania "przyspieszaczy" i innych "uwalniaczy pamięci" bierze się z przyzwyczajeń z Windows, gdzie im mniej masz wolnego RAMu, tym komputer bardziej się dławi i tam faktycznie im więcej wolnej pamięci tym lepiej. Mac zupełnie inaczej zarządza pamięcią, trochę w myśl zasady, że wolny RAM to zmarnowany RAM (między innymi dzięki temu Maki tak szybko działają). System rezerwuje sobie nieużywany RAM i w miarę
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: @devones: @Dikoo:

Nie chodzi o przyśpieszacze itd. Pracuje w pakiecie adobe, wczoraj odkryłem, że After effects zabudował mi 60% dysku, znalazłem pliki wy wywaliłem w kosmos już. Afterek I premiere Pro są strasznie dyskozapychające. Tylko o to mi chodzi. Plus spotify które zajmowało mi na dysku 19 gb. : )
  • Odpowiedz