Wpis z mikrobloga

#programowanie #frontend #javascript
Cały czas się uczę i mam jedną zasadniczą zagwozdkę.

Czy to jest normalne ? Załóżmy, że jakieś tam proste aplikacje: to do, pogodynki, strony internetowe zrobię.

Ale np. teraz siedzę nad grą w szachy w czystym js.

No i pytanie jak jestem w stanie ruszać swój projekt do przodu, ale na podstawie informacji ściągniętych z neta to jestem debilem i dalej się muszę dużo uczyć?

Bo ja mam cały czas takie przekonanie, że jako junior powinienem takie szachy umieć napisać z zamkniętymi oczami, wszystko z głowy.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodecss: Raczej jestem mniej doświadczony niz ty sam. Ale w robieniu aplikacji właśnie ta ogólna konsultacja i przekonanie że można coś lepiej zrobić jest chyba ważna ? Amator powie że jego rozwiązanie najlepsze a doświadczony skonsultuje z innymi, lub podglądnie rozwiązanie innych. Uniknie pewnie w przyszłości poprawiania kodu. Zależy to też pewnie od danej osoby. Jedni siadają i piszą pierwszy pomysł inni planują, doszukują się wszystkiego i dopiero piszą. Jak
  • Odpowiedz
@kodecss: jesli robisz cos pierwszy, drugi, piaty raz - to zle myslisz. Nawet jesli robiles cos wiele razy i masz przerwe to zapomnisz, ale kiedy wracasz to wiesz o co chodzi i na co zwracac uwage. No i raczej normalne jest, ze nie umiesz czegos robic zanim nie zaczniesz probowac tego robic - na kazdym poziomie zaawansowania
  • Odpowiedz
@kodecss: Ja mam 11 lat doświadczenia, jestem na stanowisku architekta i o ile doświadczenie daje mi bardzo dużo bo przez wiele podobnych problemów się przebijałem w życiu o tyle jeżeli czegoś nie robiłem albo istnieje szansa, że od czasu kiedy to ostatni raz robiłem pojawiło się coś nowego to przy startowaniu projektu zawsze sprawdzam różnego rodzaju źródła. Ba jakbym miał teraz zaimplementować szachy to bym spędził w google bardzo dużo
  • Odpowiedz
No i pytanie jak jestem w stanie ruszać swój projekt do przodu, ale na podstawie informacji ściągniętych z neta to jestem debilem i dalej się muszę dużo uczyć?

@kodecss: 95% programistów robi rzeczy wtórne. Nie ma sensu wymyślania koła na nowo. O ile w trakcie nauki spróbuj jak najwięcej sam robić/rozkminiać to w robocie nigdy nie będziesz implementował quick sorta.
  • Odpowiedz