Wpis z mikrobloga

@Daw7as: W moim sercu tylko obrona francuska i london system ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ale że na lichessie przekroczyłem właśnie psychologiczną barierę 1000, to stwierdziłem że czas na coś nowego - po jednym debiucie białymi i czarnymi.

W materiale się znalazły, więc dobrze wybrałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Plusik dla Ciebie, muszę Ciebie zasubskrybować obok Marianczella.
@Wegrzynski: Gdy zaczynałem grać w szachy na nowo, to również mój wybór padł na francuza i london system, solidność przede wszystkim. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Natomiast z czasem gdy nabrałem „odwagi” w swojej grze to odszedłem od tej dwójki całkowicie.
@Logika_wykopu: Zgadzam się że są otwarcia których nie powinno się polecać początkującym, ale zaliczyłbym do nich: obronę sycylijską, partie angielską (dużo wariantów, pozycyjna gra nie na głowę świeżych graczy). Do tego dodałbym wszystkie gambity/sztuczki, które po poprawnej odpowiedzi gwarantują gorszą pozycje (patrz: englund gambit).
@Daw7as: Co polecasz w takim razie następne? Myślałem o obronie sycylijskiej, bo są fajne opracowania na lichessie, ale jak nie polecasz to co zamiast dla czarnych? Dla białych partia włoska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Logika_wykopu: Co masz na myśli pisząc że london system jest mało rozwijający?
@Wegrzynski: Tak jak mówiłem na filmie, jeśli myślałeś o sycylijskiej- wybierz caro-kann, sycylijską możesz studiować w wolnych chwilach i po odpowiednim przygotowaniu zacząć się z nią męczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dla czarnych myślałem czy do odcinka nie dać jeszcze: skandynawskiej, modern defense i obrony słowiańskiej.
Co masz na myśli pisząc że london system jest mało rozwijający?

@Wegrzynski: W 90% gier struktura pionowa będzie dosłownie taka sama(przez co nie nauczysz się grać w różnych strukturach pionowych), ponadto łatwo wpaść w pułapkę grania tylko Londona na wszystko, czyli idziesz 10 ruchów z automatu i nie patrzysz co przeciwnik zrobił nawet mimo, że miałeś lepsze ruchy do wykonania. Jest to okej opening, ale nie powinien być twoim głównym openingiem,
@Daw7as: Dzięki za sugestię, ogarnę sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Logika_wykopu: Dzięki za konkretną wypowiedź. W sumie jest tak jak mówisz, pierwsze ruchy pionami i lekkimi grane prawie zawsze tak samo (chyba że przeciwnik robi coś zaskakującego jak próba rajdu hetmanem), potem w 3/4 ruch hetmanem i roszada na hetmańskim. Potem ofensywa pionami na królewskim z jednej strony, a z drugiej układanie pionów na skrzydle hetmańskim
@Wegrzynski: Traktuj to co napiszę z dystansem bo w szachy gram sobie hobbystycznie parę lat i mam tylko skromne 1700 na chess.com(ale opinia o Londynie jest podzielania wśród arcymistrzów ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

Dla białych też się uczyłem grać E4 na włoskiej więc myślę, że to dobry wybór, po grach warto też przeanalizować openingi bo przy graniu e4 jest dużo odpowiedzi co przeciwnik może zrobić więc
Pobierz Logika_wykopu - @Wegrzynski: Traktuj to co napiszę z dystansem bo w szachy gram sobie...
źródło: comment_1621255797avDedNqkAxaBzulDuzNSPa.jpg