Aktywne Wpisy
Ynfluencer +71
Pracuje w korpo i denerwują mnie laski z roboty, które zarabiają g ó w n o, na jakimś klepaniu w excelu, ale mają bogatych facetów i wożą się po firmie jak królowe i wielkie panie, elegancja Francja, ciuszki, kawa i pogaduchy o "ważnych sprawach firmowych", zachowują się jak dyrektorki, a robią za 4 tysie, tylko co z tego, wszystkie wypasione fury, domy, drogie rzeczy, bo mąż tyra za 20 k za granicą,
sildenafil +262
Będziesz zarabiał 1342 zł brutto miesięcznie i będziesz szczęśliwy. Na Łotwie już to wiedzą. My przekonamy się być może po wyborach. Jak myślicie, jaka u nas będzie płaca?
Nie ma chyba gorszego upokorzenia mężczyzny niż ustawowa redukcja pensji do połowy płacy minimalnej, połączona ze skoszarowaniem, ubezwłasnowolnieniem i zobowiązaniem do wykonywania rozkazów.
Niewolnik za 300 euro - to brzmi dumnie.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #dyskryminacjamezczyzn #zarobki #lotwa #pracbaza #pieklomezczyzn
Nie ma chyba gorszego upokorzenia mężczyzny niż ustawowa redukcja pensji do połowy płacy minimalnej, połączona ze skoszarowaniem, ubezwłasnowolnieniem i zobowiązaniem do wykonywania rozkazów.
Niewolnik za 300 euro - to brzmi dumnie.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe #wojsko #dyskryminacjamezczyzn #zarobki #lotwa #pracbaza #pieklomezczyzn
obejrzałem kilka o starshipie i da się wyczuć że coś w tym jest nie tak i gość prawdopodobnie kręci, ale z drugiej strony jako że nie znam się tak na tym ani nie rozumiem wielu mechanik to nie potrafię wskazać konkretnych rzeczy.
#spacex #elonmusk
Np. we wskazanym momencie namalował przekrój poprzeczny kabiny Startshipa i stwierdził że to "nie będzie działać" na podstawie "simple math" mówiąc że wejście ma ledwie 2 stopy szerokości (60 cm), za mało dla jednego człowieka.
Ale co z trzecim wymiarem? Kabina ma też wysokość, powiedzmy 2 metry żeby dało się wyprostować. Zamiast więc wejścia
szkoda czasu...
https://youtu.be/J71s2KmkSrc?t=1356
Po separacji, drugi stopień odpala silnik, żeby z lotu suborbitalnego zrobić lot orbitalny. W naszym przypadku, to właśnie Starship będzie drugim stopniem.
@Kien: raczej nie, booster nie ma wystarczająco dużo paliwa żeby wyciągnąć pełnego starshipa na orbitę. Ale Starship nie spali całego paliwa żeby samemu wejść na orbitę.
Powiedzmy więc (zmyślam liczby, ale chcę ukazać mechanizm) że drugi stopień ma 1200 ton paliwa, potrzebuje 100 żeby wylądować, 500 żeby wlecieć na orbite i zostaje mu 600 jak wleci na orbitę.
Więc najpierw leci
https://youtu.be/PbMP0lo4A2o?t=679
Matematyka jest prosta - weź masę przeciętnej osoby, jedzenia i wody które potrzebuje na podróż, dodaj kilkanaście kg bagażu na czas podróży (reszta może polecieć innym statkiem). Wyjdzie ci jakaś liczba, powiedzmy 1000kg. Starship ma 100 ton ładowności ergo może zabrać 100 członków załogi.
A czy tyle
czy chciałbym w tym spać 7 miesięcy? No raczej nie. Czy zryłoby mi to psychę i sprawiło że nie dolecę do celu? Myślę że nie, ot niewygoda ale do przeżycia. A w warunkach mikrograwitacji gdzie możemy sobie "odkładać" przedmioty na wszystkich sześciu ścianach a tablet "zawiesić" przed nosem ciasnota może aż tak bardzo nie doskwierać.
Tak czy siak patrzę na wikipedii która dość dobrze pozbierała różne cytaty i skrawki informacji które mamy https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Mars_program i jak to zwykle bywa Musk mówi jedno a "debunkujący" go specjaliści od common sense robią cherry-pick informacji i źle interpretują kontekst. A to nawet nie była trudna robota, wystarczyło wejść na wikipedię...
I tak Musk wspominał że
Gorzej gdybyś miał w takim inkubatorze poza spaniem coś jeszcze robić, to już nieciekawie.
@Kien: Że nie ma sensu marnować czasu:)
@gatineau: Nie. O dziwo, 100 osób leci dość komfortowo. Na pewno bardziej komfortowo, niż się ludziom wydaje, jak wyobrażają sobie statek kosmiczny. 100 osób śpi wygodnie (duże kabiny, w których można usiąść z wyprostowanym kręgosłupem, 6 łazienek w sekcji sypialnej) w systemie 3-zmianowym na 1/10 objętości części załogowej