Wpis z mikrobloga

@Kien: oglądam pierwszy z filmów https://www.youtube.com/watch?v=SG28Dlun3sg&t=223 i już widzę że mowa o kimś o relatywnie słabej wyobraźni

Np. we wskazanym momencie namalował przekrój poprzeczny kabiny Startshipa i stwierdził że to "nie będzie działać" na podstawie "simple math" mówiąc że wejście ma ledwie 2 stopy szerokości (60 cm), za mało dla jednego człowieka.

Ale co z trzecim wymiarem? Kabina ma też wysokość, powiedzmy 2 metry żeby dało się wyprostować. Zamiast więc wejścia
@gatineau: tzn jeśli o to chodzi to ktoś go wyjaśnił już w komentarzu że ten "marsowy" starship będzie większy i będzie tej powierzchni więcej. I też raczej w pierwszym locie nie sądzę żeby od razu setka leciała. Ale np kwestii napełniania na orbicie (odcinek 5), nie potrafię zrozumieć, booster wynosi starshipa na orbitę, i w tym momencie starship powinien być w 100% pełny i sobie lecieć dalej, to po co jeszcze
@Kien: przecież to jakiś clown co chce sobie na tego typu contencie zarobić - wział ankietę na psychopatę i wypełnia ją wg własnego uznania na podstawie tego co "wie" na temat Muska - głównie domysły...
szkoda czasu...
@Kien: A to nie będzie przypadkiem tak jak z Falconem? BN3 wyniesie go na orbitę ale Starship wciąż będzie musiał rozpędzić się do 27.000km/h i dopiero po dotankowaniu udać się w stronę marsa/księżyca?
i w tym momencie starship powinien być w 100% pełny

@Kien: raczej nie, booster nie ma wystarczająco dużo paliwa żeby wyciągnąć pełnego starshipa na orbitę. Ale Starship nie spali całego paliwa żeby samemu wejść na orbitę.

Powiedzmy więc (zmyślam liczby, ale chcę ukazać mechanizm) że drugi stopień ma 1200 ton paliwa, potrzebuje 100 żeby wylądować, 500 żeby wlecieć na orbite i zostaje mu 600 jak wleci na orbitę.

Więc najpierw leci
@Kien: no ale też wydaje mi się że Elon mówiąc o "100 osobach" myśli o teoretycznym maksimum a nie o praktycznej i komfortowej ilości.

Matematyka jest prosta - weź masę przeciętnej osoby, jedzenia i wody które potrzebuje na podróż, dodaj kilkanaście kg bagażu na czas podróży (reszta może polecieć innym statkiem). Wyjdzie ci jakaś liczba, powiedzmy 1000kg. Starship ma 100 ton ładowności ergo może zabrać 100 członków załogi.

A czy tyle
@Kien: w Japonii funkcjonują też hotele kapsułowe

czy chciałbym w tym spać 7 miesięcy? No raczej nie. Czy zryłoby mi to psychę i sprawiło że nie dolecę do celu? Myślę że nie, ot niewygoda ale do przeżycia. A w warunkach mikrograwitacji gdzie możemy sobie "odkładać" przedmioty na wszystkich sześciu ścianach a tablet "zawiesić" przed nosem ciasnota może aż tak bardzo nie doskwierać.
Pobierz gatineau - @Kien: w Japonii funkcjonują też hotele kapsułowe

czy chciałbym w tym s...
źródło: comment_1620659174izPi3rKvlss8anOxmae48l.jpg
@Kien: eh i znowu wpadłem w pułapkę czytania o Starshipie zamiast zajęcia się robotą :P

Tak czy siak patrzę na wikipedii która dość dobrze pozbierała różne cytaty i skrawki informacji które mamy https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_Mars_program i jak to zwykle bywa Musk mówi jedno a "debunkujący" go specjaliści od common sense robią cherry-pick informacji i źle interpretują kontekst. A to nawet nie była trudna robota, wystarczyło wejść na wikipedię...

I tak Musk wspominał że
no ale też wydaje mi się że Elon mówiąc o "100 osobach" myśli o teoretycznym maksimum a nie o praktycznej i komfortowej ilości.

@gatineau: Nie. O dziwo, 100 osób leci dość komfortowo. Na pewno bardziej komfortowo, niż się ludziom wydaje, jak wyobrażają sobie statek kosmiczny. 100 osób śpi wygodnie (duże kabiny, w których można usiąść z wyprostowanym kręgosłupem, 6 łazienek w sekcji sypialnej) w systemie 3-zmianowym na 1/10 objętości części załogowej