Wpis z mikrobloga

Mija tydzień od wrzucenia chmielu na cichą fermentacje a chmieliny nie zatonęły i ciągle są na powierzchni. Będzie z tym problem bo niedługo chcę butelkować. Jak je oddzielić przed zlaniem do wiadra z kranikiem?
#piwowarstwo
  • 16
@amperrowwer: Można zassać, zagiąć wężyk (są też takie czerwone zaciski do tego) i wtedy założyć na końcówkę (mocowałem gumką recepturką), a ja mam jeszcze łącznik wężyków z kranikiem, więc był nawet łatwiej.
@lunga: Wrzucam luzem. Kupiłem na Ali takie woreczki https://pl.aliexpress.com/item/4001194211807.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.166f5be1iFkj17&algo_pvid=db1916e7-ac02-49a9-850d-ba3c9fa5c154&algo_expid=db1916e7-ac02-49a9-850d-ba3c9fa5c154-3&btsid=0b8b034116205478072864866ed66b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
coś w ten deseń, chyba 200 mesh. Normalnie je dezynfekuję razem z wiadrem i wężykiem, zaciągam i wkładam końcówkę do woreczka, chmieliny zostają w środku. Jedynie trzeba trzymać za te sznurki, choć pewnie i to da się rozwiązać.
@bardakon:
Wężyk rozdziela się na dwa końce: jeden do wiadra, drugi do zaciągania. Aby rozpocząć przelewanie:
1. Wkładasz pierwszy koniec do wiadra, drugi do gęby.
2. Zamykasz palcami wężyk który idzie do wiadra.
3. Zaciągasz przez drugi koniec do momentu aż brzeczka prawie dotknie rozdzielenia.
4. Puszczasz palce na pierwszym końcu.
5. Zamykasz drugi koniec spinaczem, zaworem, itp.
6. Brzeczka się przelewa kompletnie bez Twojego kontaktu z końcem który był w