Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +298
bibi__ +99
Jako iż jestem już posiadaczką afly, szczęśliwa czy nie to się okaże za jakiś czas XD to chcę się pochwalić moją kobyłką (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
#motoryzacja #alfaromeo #alfaholicy
Zastanawiam sie jak to jest, że jedni osiągają sukces a drudzy nie. Oglądając tych wszystkich CEO dających rady mam wrażenie, że to jakieś cyborgi, które wstają o 6 rano i zapieprzają ani myśląc o przyjemnościach. Ale weźmy coś przyziemnego. Każdy chciałby być takim programistą 15k. Niebędąc w tej branży mam wrażenie, że to też ludzie ponadprzeciętni, dosłownie zaprogramowani żeby ciągle się uczyć i mają jakiś genialny umysł. Sam często łapie się na tym, że nie mam siły coś robić tak po prostu, trudno mi się zwlec z łóżka, marnuje czas na głupoty i z nudów przeglądam bezproduktywnie internet. Pytanie czy ja też mógłbym zostać kimś takim? Jeśli (a tego nie wiem) tacy programiści są to normalni ludzie tylko poświęcili trochę więcej czasu na konkrety to pewnie tak. Jeśli to ludzie o wyjątkowych zdolnościach matematycznych, mocno zdyscyplinowani (np. potrafią przez cały tydzień skupić się na pracy i dopiero w wolne przyjemności), mają dobre zdolności kognitywne, pamięć.. no to nie. Czy te słynne uderzenie pięścią w stół działa? Zaraz ktoś powie "z takim nastawieniem to nic nie zdziałasz". Może ale też byłbym w stanie wszystko zmienić gdybym miał pokrycie w rzeczywistości, że się da. Patrząc chociażby na ogłoszenia i listę wymagań w IT to od tych wszystkich nazw i umiejętności co trzeba umieć to aż głowa boli
#rozwojosobisty #motywacja #it #programowanie
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #608ed5465a0849000ad3663c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
Komentarz usunięty przez autora
To. I tyczy się to nie tylko programistów 15k, ale też ludzi na wyższych stanowiskach.
@AnonimoweMirkoWyznania: Mogą to też być ludzie o zdolności przekonania innych, że ich praca jest dużo warta, a tak naprawdę niewiele umieją. W IT połowa ściemnia, bo też jest na tyle dużo specjalizacji że mało kto może cię skontrolować bo nie ogarnia, co robisz. Może w większych korpo jest inaczej, ale w mniejszych firmach nierzadko idzie się spotkać z konkretnym o-------------m na
- talent
- szczęście
- umiejętności miękkie
- z-----------e i to konkretne
@AnonimoweMirkoWyznania: Czasami tak jest, ale obiektywnie rzecz biorąc wiekszość programistów nie jest obdarzona żadnymi wyjątkowymi zdolnościami.
Jak trafi ci się sprawa, na której naprawdę ci zależy, to zaczniesz działać jak te cyborgi na CEO. Grunt, żeby
a) czuć że to co robisz jest dla ciebie lub kogokolwiek istotne - wtedy
@keton22: Ale potrzebne jest jednak myślenie abstrakcyjne na jakimś poziomie. Nie jest to kosmos dla top 5% ludzkości, ale nie są to też tematy które wytłumaczysz pani z Żabki i Januszowi z budowy.
@AnonimoweMirkoWyznania: Dobre zdolności kognitywne - czyli powiedzmy górna połowa populacji - raczej są niezbędne. Po za tym na
@GienekZFabrykiOkienek: rzekłbym że nie jest to kosmos dla top 50%, jeżeli jesteś w stanie na podstawie sposobu w który ugotowałeś zupę napisać przepis to gratulacje - myślisz algorytmicznie i potrafisz to udokumentować w jakiejś tam notacji.
@keton22: Weź od matki przepis na zupę i zobacz sobie ile będziesz miał nieobsłużonych wyjątków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślenie algorytmiczne to najmniejszy problem - tego się idzie nauczyć. Problemem jest
@GienekZFabrykiOkienek: co racja to racja. Wygrałeś. "weź soli przygarść", ee umm prosze zdefiniować "przygarść".