Wpis z mikrobloga

#webdev #php #programowanie
Śmiejecie się z #wordpress i podniecacie się jakimiś hipsterskimi technologiami a ja dzisiaj siadłem i klepnąłem działającą stronę małej firmie xD frontend w gutenbergu bajeczka, formularz kontaktowy w Contact Form 7 i odbiór we Flamingo.
Jak gdzieś słyszę, że w tym samym czasie w jakichś firmach ludzie się peerdolą by postawić środowisko do budowania frameworku do projektu który w zasadzie to samo robi to gnije niemiłosiernie.
  • 14
@incydent_kakaowy:

Śmiejecie się z #wordpress i podniecacie się jakimiś hipsterskimi technologiami a ja dzisiaj siadłem i klepnąłem działającą stronę małej firmie xD

Nikt się nie śmieje z WordPressa dlatego, że jest prosty czy jest CMSem do stawiania stron. Kpiny wynikają z tego, że jest to system napisany na kolanie, bez trzymania się wzorców i zasad tworzenia oprogramowania. Rozbudowa i modyfikacje tego to koszmar, bezpieczeństwo tego teorią, wtyczki robione są na odwal
źródło: comment_1619892615cULHtUnqtcGPdzlseSxzUG.jpg
@jagoslau jakby co to tylko staram się dowiedzieć o co chodzi, nie zaprzeczam żadnym z twoich argumentów, ale mam pytania:

1. Rozbudowa i modyfikacje wydają mi się wstępnie dość proste za sprawą dokumentacji WP, napisanie pluginu czy motywu obiektowo nie wydaje się jakieś trudne, są dostępne nawet dość fajne templatki do tworzenia takiego kodu
2. Wtyczki robione na odwal i zawierają dziury - pozostaje chyba obwiniać twórców takich wtyczek, a nie samego
@incydent_kakaowy: pfff stawianie wordpressa to już przeżytek, teraz to jest jamstack gdzie użytkownik sobie wchodzi, wyklikuje strone samemu(korzysta z gotowych elementów) i jednym kliknięciem ma całą gotową statyczną stronę która działa milion razy szybciej od wordpressa bez żadnego programisty który mu coś instalować musi, beka xD

i btw robimy taki soft w php + angular właśnie