Wpis z mikrobloga

Polecacie jakieś routery do Zigbee? najlepiej zasilane na USB. Słyszałem że każde urządzenie zasilane z sieci staje się routerem, ale nie planuje dodawać włączników/gniazdek po Zigbee bo większość mam na wifi, jedynie potrzebuje większego zasięgu do czujników/sensorów (czy jednak taniej wyjdzie kilka gniazdek po Zigbee niż routery?)
#zigbee
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bomber4: ten przekaźnik z Ikei nie jest zły. Natomiast patrząc na jego cenę to może lepiej dołożyć odrobinę i kupić jakieś gniazdko/żarówkę. U mnie najlepszym przekaźnikiem jest gniazdko Blitzwolfa (ono, akurat jest sporo droższe od tego przekaźnika). Jeszcze pytanie jakie masz ten sensory. Nie każdy router lubi się ze sprzętami Xiaomi. Osobiście nie miałem problemów, ale wiem, że niektórzy mają.
  • Odpowiedz
@cyanoone: zastanawiałem się nad tym z Ikei ale gdzieś widziałem opinie że zasięg 10m w linii prostej(w moim przypadku grubych ścian to może być problem), aktualnie przetestowałem kilka z sonoffa SNZB-02, SNZB-04 i działają dość dobrze, zastanawiałem się na Xiaomi bo niedawno były w podobnej cenie ale tez właśnie gdzieś słyszałem o problemach
  • Odpowiedz
  • 1
@bomber4 te routery z Ikea są słabe. Odłączyłem je zupełnie. Za to gniazdka od nich już spoko działają jako router. Podłączyłem do nich podświetlenie mebli, którego nigdy nie używałem i teraz robią za lampki nocne aktywowane ruchem/czujnikami otwarcia. Do jednego gniazdka nawet nic nie wpinalem, potrzebowałem przedłużenia zasięgu.
  • Odpowiedz