Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #ppk #kiciochpyta #pracbaza #emerytura
Mirki może ktoś pomoże.
Musieliśmy w pracy zdecydować czy zapisujemy się do PPK.
Jak nic nie zrobisz to zapisuje cię z automatu.
No i okazało się, że może zapisało się 5% firmy w tym ja.

No i w sumie chciałem z tego zrezygnować teraz, bo stanie się pewnie to samo co z OFE a prawie 120 zł od wypłaty co miesiąc - zawsze by było na licencję do adobe.

Da ktoś jakieś twarde za i przeciw ?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kodecss: ktoś kiedyś na wykopie robił obliczenia, że bardziej opłacało się wrzucić te pieniądze na konto oszczędnościowe, aczkolwiek to było przed pandemią, gdzie oprocentowanie było na normalnym poziomie.

Generalnie mi się zawsze zapala czerwona lampka gdy państwo chce mi coś dać za darmo. Zapewne masz rację, że zrobią to samo z ppk co zrobili z OFE. A w ogóle to zobacz, jak skonstruowany jest druk rezygnacji z ppk. Tam jest
  • Odpowiedz
No i okazało się, że może zapisało się 5% firmy w tym ja.

@kodecss: To nie powód żeby się wypisywać :)

No i w sumie chciałem z tego zrezygnować teraz, bo stanie się pewnie to samo co z
  • Odpowiedz
@kodecss: A doradzającym "zainwestuj w coś innego" można odpowiedzieć krótko - co za problem wypłacać te środki i inwestować w co innego? To jest dodatkowa kasa przymusem wyrwana od pracodawcy i to wszystko. Swoje 120 zł wypłacasz w całości i dzielisz się tą wyrwaną pracodawcy kasą z państwem XD Wypisywanie dziwi mnie szczególnie w przypadku pracowników budżetówki, gdzie pracodawcą jest państwo. Nawiasem mówiąc, skoro jest to kasa przymusem wyciągana od
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kodecss: kasę możesz wypłacać co miesiąc. Tak jak wyżej kolega pisał. Odzyskujesz swoją kasę i część z dopłaty pracodawcy (kolejna część idzie niby twój ZUS ( ͡º ͜ʖ͡º)). I generalnie nawet przy wypłacie miesiąc w miesiąc jesteś do przodu.

A potem robisz z tą kasą co chcesz.
  • Odpowiedz
@kodecss: Tak właściwie to widzę jakieś "przeciw", niektóre naciągane - PPK nie opłaca się wyłącznie w przypadku, gdy pracodawcą jest ktoś z Twojej rodziny i te 90 zł da Ci "nieoficjalnie" lub w formie premii zamiast wpłacać na PPK i oddawać część tego państwu, nie opłaca się również jeżeli przez te 90 zł od pracodawcy będziesz miał problemy - czyli on przez to nie poradzi sobie finansowo i upadnie, lub
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kodecss: bardziej się opłaca zostać. Wypisałem się rok temu i żałuję bo współpracownicy w zeszłym roku byli 1400zl na plus i w tym już ponad 400zl. Kasę możesz wypłacić kiedy chcesz więc polecam ogólnie
  • Odpowiedz