Wpis z mikrobloga

#telewizor #netflix #konsole

Cześć!

Szukam telewizora na nowe mieszkanie. Będzie on służyć do oglądania netflixa oraz grania na konsoli (pewnie switch ale może tez ps5 kiedyś) i czasem podepnę do niego nuca od #intel. Telewizja rzadko (raz w tygodniu godzinkę max.) Kompletnie nie wiem jaki model jaka rozdzialka itp. Moj budżet to 5000 - 6000 z VAT (faktura) podobno oled robi robotę ale czy warto dopłacać?

Odległość od tv to jakieś 2,5-3 metry
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ReevoX o ile nie bedzie oglądał TVP info czy TVN24 po 10h dziennie to nie ma opcji żeby się coś wypaliło.
Mam LGB8 dwa lata i nie ma żadnych wypaleń.
  • Odpowiedz
@jaavi666: nic ci nie grozi jezeli nie bedziesz oglądał 24h tego samego kanalu. Do takich zastosowań jakie opisałeś idealnie sie sprawdzi wlasnie Oled. 4k, HDR robi robote. Ja bym celował w 65' BX/CX.
  • Odpowiedz
@damik944: Mylisz się. Może się wypalić. Wystarczy wpisać oled wypalenie w google i tam masz masę opinii o tym, że się wypalają nawet bez oglądania tvp info i tak dalej (kanałów z paskami czy logami stacji). Ludzie nawet grając tylko w gry skarżą się, że i tak im się wypalił olde. Nawet podczas oglądania tylko netflixa, ktoś narzekał, że wypalił się czerwony napis netflix wtedy gdy przegląda się flimy na
  • Odpowiedz
LGB8 dwa lata i nie ma żadnych wypaleń.

@jaavi666: C8 here i dużo polsat news. Te 2 lata i nic się jeszcze nie wypala. A do gier, filmow czy sporu nie ma nic lepszego!
  • Odpowiedz
  • 1
@jaavi666 zależy jak daleko będziesz siedział i czy masz dobry wzrok, ja np. mam prawie 4m i powinienem już nosić okulary, dlatego wybieram 65. Udało mi się pożyczyć projektor i sobie sprawdziłem różnice, przy okazji oglądnołem film na około 75 i to było to. Jeśli nie OLED od lg to Sony 65" xh90 jest w twoich widełkach
  • Odpowiedz
@ReevoX Może się wypalić, ale wystarczy odrobina wiedzy jak obchodzić się z takim tv i nic się nie powinno dziać.. Zabezpieczenia przeciw wypalaniu w samym telewizorze też są coraz lepsze,a przezroczystosc hud w grach też coraz częściej mozna regulować. No ale oczywiście do pewnych zastosowań oled jest bardzo złym pomysłem, jak granie tylko w jedną grę z stalymi elementami. Zainteresowany powinien poczytać o wadach i zaletach tej technologii i sam podjąć
  • Odpowiedz
Led, Qled nigdy nie da Ci obrazu jak Oled. Przejdź się do jakiegoś sklepu typu mediamarkt na dział telewizorów i zobacz z którego obraz żuci Ci się w oczy. Zawsze Oled wygląda najlepiej. Telewizor który podałeś ma odświeżanie 50 Hz, warto aby matryca miała już swoje 120 Hz.
  • Odpowiedz
@jaavi666: Wiesz co nie znam się na telewizorach aż tak. Sam po prostu szukam idealnego dla siebie więc się wypowiedziałem odnośnie oledów. Jak dla mnie one odpadają.
Teraz w oko wpadł mi Samsung QN91A. Recenzje są świetne, chociaż telewizor swoje kosztuje i to za 55cali. Niewątpliwie zamierzam poczytać więcej o nim i bardzo możliwe, że właśnie na niego się ostatecznie zdecyduję jak poczytam więcej o nim.

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-qn91a-neo-qled-test-recenzja.html
https://hdtvpolska.com/samsung-neo-qled-qn91a-splywaja-kolejne-recenzje-telewizora-miniled-najwieksze-zagrozenie-dla-dominacji-tv-oled/

Bez dwóch
  • Odpowiedz
  • 0
@jaavi666 niedługo sklepy otworzą, nagraj na pendrive filmy testowe i sam sprawdź. W ten Samsung to chyba najniższy model qled, więc cudów nie będzie. Ja czekam jak pokażą modele z średniej półki (LG) na ten rok, może będzie warto dopłacić lub kupić taniej zeszłoroczny
  • Odpowiedz
@Varumax: @ReevoX: @juzf:

Mała aktualizacja: Jednak na nowym mieszkaniu odległość od kanapy do ściany wynosi 4,20m xD wiec chyba potrzebuje czegos 75-85" w 4k albo 75 w FHD, jest w ogóle sens kupowania telewizora 4k w tym przypadku?
  • Odpowiedz