Wpis z mikrobloga

Chyba nikt już nie łudzi się, że w tym kraju jest choć odrobina przestrzeni dla normalnych ludzi. Przed nami kolejne lata szczucia narodu polskiego wywołującą odruchy wymiotne propagandą, kolejne lata rozpasania świętobliwej biedoty, kolejne rekordy inflacji i słabości złotówki, kolejne podatki, opłaty, daniny i składki... Wymieniać można by bez końca, ale chyba szkoda już czasu na ten polski syf. Zapraszam do przeczytania kolejnego wpisu z serii #niedajsieokradac, w której analizuję atrakcyjne podatkowo kierunki emigracji dla pracujących zdalnie specjalistów IT.

Poprzednie wpisy:
Wstęp
Polska i Czechy
Bułgaria
Rumunia

Postanowiłem zrezygnować z prowadzenia rankingów opodatkowania dla #programista15k i #programista30k i zamiast nich aktualizować wykres widoczny poniżej. Przy obliczaniu opodatkowania uwzględniałem średnie kursy walut z 2020 roku, więc są minimalne różnice w stosunku do wyników opublikowanych w poprzednich wpisach, np. #programista15k nie łapie się już na ryczałt w Czechach. Dodatkowo, jeżeli przy danej wysokości przychodów można zastosować dwie lub więcej z przeanalizowanych przeze mnie form opodatkowania, to wybieram tą korzystniejszą. Stąd np. spora różnica opodatkowania 14k i 15k PLN w Czechach - do 14k PLN można zastosować bardziej opłacalny ryczałt, natomiast od 15k PLN zostają już tylko zasady ogólne.

Ponieważ w poprzednim wpisie o Czechach opisałem tylko ryczałt, wrzucam zasady opodatkowania wg skali.

Podatek dochodowy:
Dochód do 1 701 168 CZK opodatkowany jest stawką 15%. Od nadwyżki trzeba natomiast zapłacić 23%. W przypadku programistów (i wielu innych zawodów), podstawę opodatkowania stanowi przychód pomniejszony o 60% (ale nie więcej niż 1 200 000 CZK).

Kwota wolna:
Kwota wolna od podatku wynosi 0 CZK ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zamiast niej stosuje się odpowiednik naszej kwoty zmniejszającej podatek. Należny podatek pomniejszany jest o 27 840 CZK rocznie.

Ubezpieczenie społeczne:
Do obliczenia składek na ubezpieczenie społeczne stosowana jest stawka 29,2%. Podstawę wymiaru stanowi połowa podstawy opodatkowania. Minimalna roczna podstawa oskładkowania wynosi 106 332 CZK, a maksymalna 1 701 168 CZK.

Ubezpieczenie zdrowotne:
Tutaj stawka to 13,5%. Podstawa wymiaru także wynosi 50% podstawy opodatkowania, ale nie jest ona ograniczona z góry. Minimalna podstawa to natomiast 212 652 CZK rocznie.

Przykład:
Przychód: 180 000 PLN = 1 070 791 CZK rocznie
Podstawa opodatkowania: 1 070 791 CZK - MIN(60% * 1 070 791 CZK, 1 200 000 CZK) = 428 316 CZK
Podatek dochodowy: 15% * 428 316,4 CZK = 64 247 CZK
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne: MIN(MAX(50% * 428 316 CZK, 106 332 CZK), 1 701 168 CZK) = 214 158 CZK
Składki na ubezpieczenie społeczne: 29,2% * 214 158 CZK = 62 534 CZK
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne: MAX(50% * 428 316 CZK, 212 652 CZK) = 214 158 CZK
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 13,5% * 214 158 CZK = 28 911 CZK
Podatki i składki razem: 64 247 CZK - 27 840 CZK + 62 534 CZK + 28 911 CZK = 127 852 CZK
Efektywne opodatkowanie przychodu: 127 852 CZK / 1 070 791 CZK * 100% = 11,94%

Zapraszam do dyskusji i czekam na propozycje kolejnych krajów.

Źródła:
cssz.cz
PwC
OECD
foreigners.cz
praha.eu
vfu.cz

#niedajsieokradac #podatki #praca #nowylad #pieniadze #emigracja
marek-krakow - Chyba nikt już nie łudzi się, że w tym kraju jest choć odrobina przest...

źródło: comment_1619218650jzpfOJ049kwTz5tzoCt3Dl.jpg

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adam33x nie jest drożej co wyszczególnił kolega @Korges - w UoP masz wliczony urlop + chorobowe i ogólnie koszty związane z zatrudnieniem pracownika. Skoro na b2b to odpada, to można ten koszt dać pracownikowi, a on we własnym zakresie rozplanuje sobie urlop i weźmie chorobowe gdy go potrzebuje- bez kosztów pracodawcy, bo dzień wolny = 0zł.

Excel i matematyka wyjaśnią Ci wszystko.
  • Odpowiedz
@marek-krakow: Świetna robota. Jak już siedzisz w temacie i by ci się chciało to fajnie byłoby zobaczyć takie porównanie również dla niższych zarobków, np 7500, 5000, 3000, coby porównać stopień golenia obywateli przy zróżnicowanych przychodach dla innych zawodów.

Ciekawi mnie np czy w takich Czechach też golą do prawie zera przy niższych przychodach jak u nas dzięki niepropocjonalnym składkom i niskiej kwocie wolnej. To by dobrze pokazało podejście państwa do
  • Odpowiedz
@kultywator: no właśnie prosta matematyka
Roczny koszt zatrudnienia pracownika:
UoP: 12 000 PLN (super brutto uwzględniające wszystkie koszty pracodawcy) x 12 = 144 000 PLN
B2B: 14 000 PLN (kwota netto na fakturze, bo jak wszyscy wiemy VAT można odliczyć) x 12 = 168 000 PLN
144 000 - 168 000 = -24 000 PLN
Właśnie straciłem 24 000 PLN, bo zatrudniłem kogoś na B2B, a nie UoP ;/ Tak
  • Odpowiedz
@adam33x:
Chyba jednak za trudna ta matematyka.
Na UoP masz wliczone 26 dni urlopu, płatne za święta itp. Na B2B nie ma cię w pracy = nie zarabiasz.
Na UoP masz 12 x 12 000 PLN w tym 26 dni płatnego urlopu + święta, tacierzyńskie, L4 itp
Na B2B nie masz nic. Więc można założyć że pracujesz 11 x 14 000 PLN no chyba że jesteś cyborg i nie masz
  • Odpowiedz
@Korges: 11x 14000 = 154 000, to i tak o 10k więcej niż UoP, a nie masz 100% pewności, że dany pracownik w ogóle pójdzie na ten urlop. Czyli jakby nie liczyć tracisz od 10k do 24k za zatrudnienie kogoś na B2B. Po prostu wychodzisz z błędnego założenia że 10k brutto na UoP = 14k netto na fakturze, gdy tak naprawdę to 12k.
  • Odpowiedz
@adam33x: Za nieodebrany Urlop Pracodawca musi ci wypłacić ekwiwalent, + niewiem czy nie jest to płatne jak nadgodziny 150%.
Tak 10k brutto na UoP = 14k netto na B2B. Każdy księgowy ci to powie. Po prostu pogódź się z tym że UoP ma kosmiczne obciążenie w tym kraju i dlatego ludzie którzy mogą i są w stanie uciekają na B2B co i tak jak się okazuje nie jest jakieś super
  • Odpowiedz
@adam33x pójście przez pracownika na urlop stanowi dla pracodawcy jakąś korzyść? Ja widzę tylko konieczność przestoju na danym stanowisku. Znacznie więcej traci się na dublowaniu stanowisk. Nie zatrudniałeś nigdy nikogo, prawda?
  • Odpowiedz
@kultywator: zacytuj proszę gdzie napisałem, że pójście na urlop to korzyść dla pracodawcy? Po prostu pokazałem matematycznie, że 10k na UoP nie daje magicznie 14k na B2B.
  • Odpowiedz
Za nieodebrany Urlop Pracodawca musi ci wypłacić ekwiwalent, + niewiem czy nie jest to płatne jak nadgodziny 150%.

Tak 10k brutto na UoP = 14k netto na B2B. Każdy księgowy ci to powie. Po prostu pogódź się z tym że UoP ma kosmiczne obciążenie w tym kraju i dlatego ludzie którzy mogą i są w stanie uciekają na B2B co i tak jak się okazuje nie jest jakieś super opłacalne w porównaniu
  • Odpowiedz
@adam33x ok, to inqczej, mając do wyboru superbrutto 12k = 10k brutto (urlop, chorobowe, prawo pracy) i b2b 12k + VAT (0 dni urlopu, chorobowego, nie obowiązuje kodeks pracy) co wybierzesz i dlaczego?
  • Odpowiedz
@kultywator: zacytuj proszę gdzie napisałem, że pójście na urlop to korzyść dla pracodawcy? Po prostu pokazałem matematycznie, że 10k na UoP nie daje magicznie 14k na B2B.

@adam33x uznałeś za niekorzyść konieczność zapłacenia więcej za pracę osobie będącej w pracy 12 miesięcy zamiast 10.5 jak na UoP. Zresztą z UoP może się ktoś zawinąć chorować pół roku, robią też sobie ludzie darmowe urlopy na żądanie z chorobowego itd. Przy
  • Odpowiedz
@kultywator: żeby nie było niejasności sam uważam, że B2B jest lepsze od UoP pod wieloma względami i oczywiście że wybieram 12k + VAT.
+ mogę wrzucać w koszty wydatki i pomniejszać oddawany PIT i VAT
+ nawet na najwyższym zusie (obecnie 1380 zł bez chrobowego) na B2B na rękę bez kosztów zostaje 8800 w porównaniu do 7100 na UoP które w grudniu zmniejszy się do 5800 po wpadnięciu w drugi próg
+
  • Odpowiedz
co? A składki w Czechach nie są uzależnione od dochodu?

@markkk92: połowa podstawy opodatkowania z ograniczeniami - tak jak opisałem w poście.

pytanie od laika który na razie pracował jedynie na UOP. Te kwoty przychodu to jest netto bez
  • Odpowiedz
@marek-krakow: to nie jest czasem tak że wyliczenia dla Rumunii odpowiednik JDG, wymaga rezydentury podatkowej? O ile jeszcze w Czechach spoko bo da się "udać" te 183dni o tyle przy braku Schengen Rumunii nie bardzo. Nie głupim pomysłem jest natomiast założenie spółki z.o.o w Rumunii na 3% PIT od przychodu (LLC) oraz JDG w Czechach i fakturowanie tej rumuńskiej spółki do wysokości limitu ryczałtu (ok 15k). Gdzie Rumuńska spółka bierze
  • Odpowiedz