Wpis z mikrobloga

  • 2
#gotujzwykopem #bojowkapiekarska
Polećcie mi jak znacie fajny przepis na bułki, takie do burgerów
I przy okazji moje pytanie używacie sezamu na bułki? Warto? A jak tak to gdzie kupujecie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. Przesiać mąkę, dodać 3ml soli i wymieszać w misce
2. Do kubka wsypać drożdże, rozdrobnić i wsypać 3ml cukru, wymieszać,
3. Podgrzać mleko do ok. 30-40 stopni, połowę (na oko) wlać do drożdzy, wymieszać, wstawić kubek do garnka z ciepłą wodę (lub w inne ciepłe na miejsce - np na kaloryfer) na ok 5-7 minut
4. Dodać powoli rozczyn drożdży do przesianej mąki mieszając, dodać białko z jajka (żółtka nie wyrzucać), dodać 2 tsp
  • Odpowiedz