Wpis z mikrobloga

Moja siostra jest tłumaczem przysięgłym polsko-norweskim i norwesko-polskim.
Zarabia godnie i niedawno się przeprowadziła na takie lepsiejsze przedmieście Oslo.

Przyszły sąsiadki. Bardzo miłe i kulturalne, przedstawiły się, przyniosły ciasto. Urocza rozmowa o niczym, przyjazne uśmiechy.
I prośba do mojej siostry aby usunęła swoje polskie nazwisko ze skrzynki pocztowej.
Bo obniża prestiż okolicy.

K----n, dobrze że mnie tam nie było, a moja siostra jest spokojniejszym człowiekiem niż ja.

Od dawna wiadomo że konserwatysta, to człowiek który chce żeby każdy żył tak jak on udaje że żyje.
Coś mi się zdaje że Skandynawowie chcą aby każdy był tak bardzo otwarty i tolerancyjny, jak oni udają że są.

Puenty i morału nima.
#emigracja #norwegia #przemyslenia
  • 162
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth: serio?? słyszałem o takich akcjach ale to chyba z 10lat temu. u mnie na osiedlu na zebraniu wybrali mnie do zarządu w spółdzielni chyba dlatego ze jestem miły xD i teraz jestem w zarządzie 100mieszkań i nikt słowa nie powiedział. moze trafiła do złej dzielnicy ;)
  • Odpowiedz
  • 26
gdzie jest to rzekome prestiżowe przedmieście oslo?

@tabee: Torshov
Obiektywnie trzeba przyznać że wygląda lepiej niż Rosengård gdzie mieszkała poprzednio.

@RicoElectrico
może po prostu to jest pewne zjawisko które spotkało więcej niż jedną osobe?
  • Odpowiedz
  • 95
@thorgoth kolego, mieszkam na przedmieściu (ale nie prestiżowym najwyraźniej xD) Oslo i Torshov to dzielnica Oslo, absolutnie żadne przedmieście. A takiego czegoś jak Rosengård w Oslo nie ma, jest za to w Malmo xD
  • Odpowiedz
@thorgoth: Torshov wcale nie jest lepsiejsza dzielnica Oslo. Twoja siostra trafila na jakies snobki, co sie pluja o wszystko.

Przekaz siostrze, zeby zglosila sasiaki do borettslag styret o nekanie. Zaraz je tam wyprostuja.
  • Odpowiedz
@thorgoth: W sumie to się nie dziwię frustracji Europejczyków, od drugiej wojny ten kontynent to taki obrzydliwy p--------k. Wystarczy spojrzeć na takie Niemcy, po II WŚ naściągano miliony turasów, później Schengen i masowa migracja biedoty z demoludów, Rumuni, Mołdawcy, Bułgarzy, Polacy, potem 2015 i miliony Afgańców i Syryjczyków, a od 2022 znowu masowy napływ Ukraińców, którzy przebili już chyba wszystkie inne grupy etniczne.
  • Odpowiedz
@DryfWiatrowZachodnich , ale co w tym dziwnego oprócz tego, że o Norwegach mamy lepsze wyobrażenie niż o sobie. Czy u nas nie ma takich sytuacji? Dosłownie wczoraj na głównej mirko chłop się zesrał, że Ukraińcy śmią mieć Samsunga S24 Ultra xd

Czyli Ukrainiec jest spoko, dopóki bieduje i jeździ na Uberze. Jak przyjeżdża dobrym autem to zaczyna się "na tej całej Ukrainie to żadnej wojny nie ma" ( ͡° ͜
  • Odpowiedz