Wpis z mikrobloga

@Kosmiczny_pies_Kazak: wszyscy w polsce błędnie uważają, że się polakom nie podobała komuna i dlatego solidarność i protesty i w ogóle :)

tymczasem gdyby wałęsa z ekipą dostali podwyżki jakie chcieli to c---a by było, a nie obalanie komuny xD
  • Odpowiedz
@bh933901: to, czy jest rozdawnictwo, czy nie NIE jest "wizją organizacji państwa", bo każde państwo w europie ma jakiś program socjalny
problemem jest to, komu rozdawnictwo zapewniło stołki, bo dało władzę szkodnikom demontującym ustrój demokratyczny i wprowadzający autorytaryzm i jednowładztwo
jakoś peło, sld, czy inne potrafiły rządzić bez zagarniania TK, prokuratury, sądownictwa etc.
  • Odpowiedz
@bh933901: bo podejrzewam, że zrozumiałeś mój wpis jako "nie chcę tych mord na stołkach, chcę te inne mordy". Moja wina, napisałem tamten komentarz niedbale i dostrzegam jak to można odczytać. Ale nie chodzi mi o konkretne mordy, tylko sposób działania.
  • Odpowiedz
za 500 zł miesięcznie oddali demokrację i swobody

@Kosmiczny_pies_Kazak: zdecydowana większość nie ogarnia co zrobiła i jak działa ta cała machina. Ważne, że rudego nie ma przy korycie i nie wpieprzają już ośmiorniczek. Kto by potrafił sobie wyobrazic ile to jest miliard ktory przepadł na budowie elektrowni lub 70mln Sasina.
  • Odpowiedz
to, czy jest rozdawnictwo, czy nie NIE jest "wizją organizacji państwa", bo każde państwo w europie ma jakiś program socjalny

@jPaolo2: to zdanie jest tak k---a nielogiczne, że aż mnie zakuło w środku. Dana wizja organizacji państwa (na przykład świadczenie socjalne na dziecko) nie jest wizją organizacji państwa bo każde państwo w Europie nie ma. Proste.
Każde państwo w Europie ma demokrację, więc demokracja nie jest wizją organizacji państwa.

problemem
  • Odpowiedz
W tym roku skończyłem 18 lat, od roku mam w planach skończyć szkołę i odkładać kasę na ucieczkę jak najdalej stąd i szukam już jakichś ciekawych państw. Na wyborach nie ma na kogo głosować, każda partia ma swoje plusy i mocno przeważające minusy. Niedawno jeszcze miałem nadzieję że może się coś zmieni, twierdziłem że ten kraj trzebaby zrównać z ziemią i postawić od początku, ale ostatnio zauważyłem jak wygląda moje i poprzedzające
  • Odpowiedz
co do tego, jak ma państwo wyglądać, różnic między pisem a jego najbardziej zagorzałymi krytykami za bardzo nie ma.

Jak nie ma, jak jedni potrafili się trzymać fundamentalnych zasad demokracji jak trójpodział, a drudzy na to srają? TO jest "wizja państwa", nie to, czy będzie n, czy n+1 programów socjalnych utrzymujących biedotę. Samo 500+ nie jest katastrofą, bo inny oszczędniejszy rząd by to przyciął. PiS wykorzystał 500+ by upewnić się, że nikt
  • Odpowiedz
Jak nie ma, jak jedni potrafili się trzymać fundamentalnych zasad demokracji jak trójpodział, a drudzy na to srają?

@jPaolo2: w Polsce nie było nigdy trójpodziału, bo posłowie wchodzą w skład rządu, czyli są jednocześnie we władzy wykonawczej i ustawodawczej. Poza tym w trójpodziale nie chodzi o to, że składowe władzy są od siebie niezależne, tylko że się nawzajem kontrolują. Tak zwana "niezależność sądów", w rozumieniu: kontrolowanie się we własnym gronie, jest
  • Odpowiedz
Zbiorowa sraka, tylko jakoś nikomu nie przeszkadzało, że w sumie wyrok TK wydaje się zgodny z konstytucją

@bh933901: większość konstytucjonalistów którzy faktycznie napisali jakieś komentarze są zgodni w poglądzie, że konstytucja nie chroni życia od poczęcia (co zresztą wynika też z uzasadnienia Komisji Konstytucyjnej) i że takie kwestie światopoglądowe jak aborcja są do uregulowania na poziomie ustawowym bo konstytucja nie jest od wyznaczania nakazów moralnych.
  • Odpowiedz