Wpis z mikrobloga

Jakiego języka się lepiej uczyć pod kątem pracy? Znalazłem ostatnio pierwszą pracę w księgowości w dziale AP, uczyłem się trochę włoskiego, jestem pewnie na poziomie a2+, niemiecki znam podstawy. W księgowości pewnie bardziej niemiecki potrzebny, ale ktoś może ma inne doświadczenia? Dodam, że większą przyjemność mi sprawiała nauka włoskiego, ale niemiecki też nie jest taki zły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracbaza #naukajezykow #korposwiat
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SpiderCop: Odnosze wrażenie, że oferta dla każdego języka, który nie jest angielskim (ani niemieckim, ale mniej), jest bardzo specyficzna co do branży, a jednocześnie losowa.

Ogłoszenia z każdej branży można trafic z wymaganym nietypowym językiem. Jak na polskie warunki, większa oferta będzie dla niemieckiego, ale może ciekawsza, i bardziej specyficzna - dla włoskiego.
  • Odpowiedz
@SpiderCop:
Bo w AP praktycznie jedynie co Ci potrzebne to język xD

Tak jak pisze @MuojemuKuotu: wszystko zależy jak leży. Jak poprzeglądasz jakieś pracuj.pl to praktycznie wszystkie języki świata się z różną częstotliwością pojawiają, nawet raz hebrajski widziałem xD A i tak często na te niepopularne języki firmy biorą native speakerów, którzy mieszkają w Polsce, no bo ile osób w Polsce zna ten język?

Wystarczy popatrzeć skąd te korporacje w Polsce są. Głównie jakieś Stany, jak banki to Szwajcaria, czasem Skandynawia lub WB i czasem się
  • Odpowiedz
@Mysciak: ciekawy pomysł z tymi skandynawskimi. A w AP też nie zamierzam całe życie siedzieć no ale nigdzie indziej mnie nie chcieli xD a z językiem zawsze można zmienić branżę i robić cos ciekawego (przynajmniej taką mam nadzieję ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
@SpiderCop: niemiecki, hiszpański, francuski. Z Włoch to niewiele co jest w więc tak średnio jest sens.
Najwiecej korpo u nas jest z DE i USA ale te firmy mają jednostki ulokowane często w innych krajach stad hiszpański czy francuski się pojawia.
Jeszcze czasem widuje nordyckie języki w ogłoszeniach.
  • Odpowiedz
Taki którego nauka i kultura danego kraju Cię interesuje i sprawia przyjemność. Ciężko jest się uczyć języka wyłącznie w celach finansowych bez zagłębienia się w kulturę kraju w którym się go używa.
  • Odpowiedz