Wpis z mikrobloga

@meh0wski: podpinałem pare razy silnik na 12V do arduino, ze jeden pił dawałem jako write, a druga wtyczka do ground, i działał bez większych problemow, ale teraz chciałem sterowac kierunkami jak silniczek chodzi, ale ok. poszukam tranzystora jakiegos
  • Odpowiedz
@Portier-Harry_Portier: jak sprawdze waty? bo wiem że silnik sam w sobie jest na 12V, i jak podpiąłem amperomierz ustawiony na 200mA to pokazywał wartość 1, i na ułamek sekundy 1500, natomiast amperomierz ustawiony na 10A w ogóle nie pozwalał uruchomic silnika, zasilacz jaki podpiąłem pod ten silnik ma 1A na wyjsciu i 12V
  • Odpowiedz
@Portier-Harry_Portier: mam tylko jakiś gówno multimetr za 20zł (mierze nim tylko baterie, czy nie ma zwarć etc. więc do tego mi starcza, nie podpinam go pod nic co może serio wybuchnąć, więc starcza, zwłaszcza że używam go raz na 2 miesiące) który nic nie wyświetla na mierzeniu oporu z zakresu 200 ohm, po prostu ekran gasnie i tyle, to samo na sprawdzeniu ciągłości obwodu, a na reszcie wyswietla, więc średnio
  • Odpowiedz
@Portier-Harry_Portier: jestem taka dupa z elektryki że tak xD
podpiąłem baterie której zmierzyłem napięcie
zmierzyłem natężenie
i z prawa ohma wychodzi mi 15-16 ohm
z drugiej strony, nie ufałbym temu miernikowi już, bo 1.5V baterie przy pomiarze prądu stałego do 20V pokazał wartosc 240 (bez kropki bo po co XD)
i po podpiąciu pod tą baterie natężenie
  • Odpowiedz