R = 1.6 dla wariantu brytyjskiego R = 3.2 dla wariantu brazylijskiego
To oznaczałoby, że wariant brazylijski jest tak zaraźliwy, że wręcz absolutnie nie do zatrzymania. A jednak, choć w Europie są jego przypadki od miesięcy (np. od 10.02 w Szwajcarii), to nie rozprzestrzenia się on tak jak ten brytyjski, dalej są tylko pojedyncze przypadki.
@tomasztomasz1234: Jak zrobi nową falę. No i nie chcę straszyć, ale brytyjski eksplodował ok. 3 miesiące po pierwszych przypadkach. Więc brazylijski może nas zalać już w maju.
@BobMarlej: @tomasztomasz1234: Jeśli te liczby są prawdziwe to zwyczajnie trzeba wprowadzić obowiązkowe szczepienia dla 60+. Tu nie ma co się rozdrabniać i przymusowo aplikować szczepionki od najstarszych roczników w dół. Przy takich Rt nie możemy sobie pozwolić na 30% niezaszczepionych starców.
@tomasztomasz1234: Każdy kto nieironicznie traktuje te współczynniki i inne liczby wyjęte z brudnego dupska jest dla mnie krytycznym idiotą. Za trollowanie wieprza zawsze plusik
R = 1.6 dla wariantu brytyjskiego
R = 3.2 dla wariantu brazylijskiego
To oznaczałoby, że wariant brazylijski jest tak zaraźliwy, że wręcz absolutnie nie do zatrzymania. A jednak, choć w Europie są jego przypadki od miesięcy (np. od 10.02 w Szwajcarii), to nie rozprzestrzenia się on tak jak ten brytyjski, dalej są tylko pojedyncze przypadki.
#koronawirus #nauka
źródło: comment_1617914128nTTMgptuVdn3hCzm0rFIOL.jpg
PobierzPrzy 3,2 to może być hekatomba. Aż mi się wierzyć nie chce.
Od Brazylii to trzeba się odciąć.
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: mnie też, biorąc pod uwagę stan w Europie, czyli pojedyncze przypadki tu i ówdzie od wielu tygodni
@BobMarlej: już dawno się wydostał
No i nie chcę straszyć, ale brytyjski eksplodował ok. 3 miesiące po pierwszych przypadkach. Więc brazylijski może nas zalać już w maju.
Przy takich Rt nie możemy sobie pozwolić na 30% niezaszczepionych starców.
@BobMarlej: Akurat żeby rozwalić wakacje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może dlatego politycy mówią już o tym że wakacji nie będzie xD