Wpis z mikrobloga

Myślę ostatnio o kupnie ekspresu do kawy, ale kompletnie się na nich nie znam - możecie rzucić jakieś modele, napisać na co zwrócić uwagę, pomiędzy czym a czym muszę wybrać?
Nie wiem nawet czy muszę mieć określony typ kawy, żeby brać pod niego ekspres, czy są takie które zrobią każdą?
Piję ordynarnie zalewaną z miodem i mlekiem, mam młynek, cena.. jestem elastyczny, do ok. 4k?

#kawa #ekspresdokawy
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@settembrini777 Jeżeli głównie pijesz kawy mleczne i chcesz aby robiło się za "jednym" naciśnięciem to polecam kupić ekspress z pojemnikiem na mleko. Philips LatteGo 5XXX np. Posiadam jego poprzedni model tylko z wężykiem zamiast pojemnika i działa już 5.5 roku z jednym małym serwisem na gwarancji i drugim serwisem sprawdzającym przed ukończeniem dodatkowej gwarancji.
  • Odpowiedz
@settembrini777: Pobawić to się możesz kolbą, albo nairytować, bo to już nie jest robienie kawy tylko hobby.
Jak chcesz walić kawkę i zapomnieć o sprawie to automat.

Pijesz tylko kawy z mlekiem?
  • Odpowiedz
@settembrini777: XD No zależy jak pijesz i właśnie jakie rodzaje, bo są ciemno i jasno palone. I używasz ich w zależności od metody parzenia, ekspres, kawiarka / albo przelewy areopres, drip
  • Odpowiedz
@settembrini777: A w czym mielisz? Bo opis Twojego doświadczeni brzmi jak młynek ostrzowy ( ͡° ʖ̯ ͡°) no i pytanie jakie palarnie? Bo masz takie które tworzą ludzie z pasja i dbają o jakość sprzedawanego ziarna, ale masz tez takie które maja się sprzedać, a nie smakować. Od siebie polecam Mastro Antonio i blend
  • Odpowiedz
@CapaldiTheDoctor: Mam zarnowy, grubo miele, bralem z manufaktury i kilku innych ktorych nazw nie pamietam, zwykle zamawiam te drozsze dostepne w palarni, nie lece po bandzie, ale dostaje cos kwiatowego co mnie wprawia w odruchy wymiotne, albo jakas kwasno gorzka sieke. Podniebienie jak u szlachcica heh.
  • Odpowiedz
Ile osób? Mleko chcesz spieniać? Kawa pod guzikiem czy lubisz chwilkę postać i czyścić potem ekspres?

@Kulek1981: Jedna, nigdy nie spienialem wiec nie wiem.. Moge postac, pewnie wolalbym sobie dobrac moc/ilosc pod siebie.
  • Odpowiedz
@settembrini777: Z kolby do 4K spokojnie złożysz zestaw (nie wiem jaki młynek masz), a jeżeli masz dobry młynek to zamkniesz się sporo poniżej tej kwoty. Kolba wymaga więcej zachodu i trzeba się jej nauczyć, ale odwdzięcza się niesamowicie dobrym smakiem tego co w filiżance jak już ogarniesz temat. Daj znać jaki masz młyn
  • Odpowiedz
@CapaldiTheDoctor: Szału z młynkiem nie ma, poczytałem co kupić najtańszego, żeby jednak mieliło i nie było wstydu, kilka osób rzucało Severinem i ten kupiłem, nie pamiętam modelu, z 240zł.

A jak to jest z kolbą, co się tam ustawia i czy w każdym modelu mam te same "możliwości" czy muszę doczytać co w jakim modelu? Chodzi mi o temperaturę wody, ciśnienie, ilość wody, czas?

I co masz na myśli pisząc
  • Odpowiedz
@settembrini777: Każdy ekspres ma swoją specyfikę. W tańszych często nie ustawisz temperatury, ciśnienie czasami tez jest ustawione fabrycznie. Różnice tez są w kolbie. Najprościej można to podzielić na E61 czyli standard w większości ekspresów używanych w barach, no i cała resztę. W użytkowaniu nie robi to większej różnicy, ale wpływa na ilość dostępnych akcesoriów.

Zestaw ma na myśli dobry młynek + dobry ekspres. Jeżeli masz już młynek który daje radę
  • Odpowiedz