Wpis z mikrobloga

Problem: Sterownik pieca nawet przy zadanej prędkości obrotowej 1% wysterowuje wentylator na praktycznie 100% (różnica jest żadna, albo bardzo mała). Działa praktycznie tylko w trybie 1/0.
Podejrzenie: Uszkodzony triak (na ciągłe zwarcie)
Prośba: Czy podejrzenie jest zasadne? Myślę, żeby od razu zamówić część. Bardzo proszę o ewentualnie podpowiedź jaki zamiennik się nada.
W tandemie z tym triakiem jest jeszcze optotriak. Nie wylutowywałem i nie sprawdzałem żadnego podzespołu bo piec jest ciągle w użyciu (choć teoretycznie mógłby pracować bez tych elementów).

Triak: BTA316X 600B
Optotriak: K3021P

Sterownik kontroluje pracę dmuchawy https://allegro.pl/oferta/dmuchawa-nadmuch-pieca-c-o-dm-120-domer-6695697482

EDIT: Sterownik ma przekaźnik. Samo włączenie/wyłączenie odbywa się przez przekaźnik (słychać pstrykanie).

#elektronika #elektronikadiy #majsterkowanie #elektryka #ogrzewanie
saczuser - Problem: Sterownik pieca nawet przy zadanej prędkości obrotowej 1% wystero...

źródło: comment_1617048723yZIHU0VVm1ihWhDK11WrJu.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saczuser: Skoro da się wyłączyć wentylator to chyba triak jest OK. Jeśli to jest układ typu dimmer, który przepuszcza tylko fragmenty sinusoidy, to stawiałbym na jakiś problem z układem czasowym sterującym triakiem.
  • Odpowiedz
@Silikon: Myślałem dziś właśnie o radiatorze. Będę coś kombinował. Myślisz, że wystarczy wymienić sam triak (w sumie tak pewnie zrobię, jak nadal coś nie będzie działać to będę kombinował dalej), bez optotriaka?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@saczuser: Ja zawsze takie elementy wymieniam parami, triak z opto. Radiator nie potrzebny w tym wypadku. Dodatkowo wymień kondensator rozruchowy wentylatora, tutaj będzie 2.5uF.

ps. Jak odlutujesz triaka to wentylator nie będzie chodził, więc najpierw zamów części i wymień jak będziesz miał wszystko
  • Odpowiedz
@Snurq: Kondensator rozruchowy wymieniłem kilka miesięcy temu. Jakiś czas już niedomagał. Zawsze wymieniasz na taki sam (triak, optotriak) czy stosujesz jakieś "zamienniki" (o podobnych parametrach)?
  • Odpowiedz
Sprawdź jeszcze czy masz jakiś potencjometr montażowy na płytce i czy nie ma on zwarcia. Często się taki stosuje dla fabrycznej kalibracji punktu minimum w układach typu dimmer (cięcie fragmentów sinusoidy).
  • Odpowiedz
@tomasz-saczynski: @Snurq: @Silikon: @4833478: Wymieniłem i bez zmian. Po załączeniu dmuchawy przy 1% obraca się dość szybko, ale jak trzymam wciśnięty przycisk i przyspiesza ale około 30-40% słychać spadek w prędkości i później już przyspiesza do pełnej prędkości przy ustawieniu na sterowniku od praktycznie od 50% aż do 100% i tak aż do końca trzyma to 100% (rzeczywistej prędkości). Wymieniłem sam triak, a optotriak został (więc jest szansa, że to on jednak jest temu wszystkiemu winny.
Originalny to K3021P (bez przełączenia fazy w zerze (stąd słychać jak włącza się przekaźnik). Czy może ktoś doradzić czy nada się np. zamiennik jak: MOC3021 albo MOC3052?

https://www.tme.eu/Document/65a88daafde9da5ee1be6ae5764efca1/K3023P.pdf
W K3021P widzę, że trigger current jest 15mA (w pozostałych z
  • Odpowiedz