Wpis z mikrobloga

Już 6 kwietnia na Steamie i GOG-u odbędzie się premiera kolejnej gry twórców genialnego Age of Decadence. "Colony Ship", bo o niej mowa to pełnokrwisty erpeg, z taktyczną walką, masą dialogów naszpikowanych skill-checkami i wyborami, które będą niosły za sobą daleko idące konsekwencje, nie zabraknie tu też frakcji (często siebie zwalczających, więc w pewnym momencie będziemy musieli się zdecydować komu chcemy służyć,a nie jak we współczesnych grach dla debili, że można należeć do wrogich siebie frakcji), masy broni i gadżetów (np. coś w stylu stealthboya z #fallout , który utrudnia ustrzelenie nas albo przenośny emiter pola siłowego) i całkiem niezłej oprawy graficznej. Grę wyróżnia również fabuła, bo mamy tutaj statek arkę, a nie kolejny klon #startrek czy #starcraft .

O grze sporo pisałem już wcześniej (zresztą nie tylko ja), więc dla zainteresowanych zostawiam linki:

1) https://www.wykop.pl/wpis/34524299/na-steam-pojawila-sie-wlasnie-zapowiedz-gry-rpg-od/ - przedstawiam tu krótko zarys fabuły gry i jej kluczowe elementy

2) https://www.wykop.pl/wpis/24613061/wiekszosc-ostatnich-wpisow-o-erpegach-dotyczy-wyja/ - wywiad z twórcą gry

3) https://www.wykop.pl/wpis/49174035/skonczylem-niedawno-demo-colony-ship-i-pora-podzie/ - omówienie combat-dema (do zassania na Steamie) przez @Lisaros -a

4) https://www.wykop.pl/wpis/47574511/http-www-irontowerstudio-com-forum-index-php-topic/ - podsumowanie 2019 r. studia Iron Tower, z którego możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy "od kuchni".

#gry #pcmasterrace #steam #gog #rpg #crpg #colonyship #ageofdecadence #indie #masseffect #scifi
Bethesda_sucks - Już 6 kwietnia na Steamie i GOG-u odbędzie się premiera kolejnej gry...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przy okazji macie przykład jak powinien wyglądać trailer crpg, w jednej minucie mamy pokazane czego można się spodziewać i jakich erpegowych elementów nie zabraknie, tymczasem jeśli spojrzy się na trailer dowolnego erpega AAA to będziemy mieli wybuchy, sieczkę czy jakieś inne powierzchowne elementy lub ewentualnie wyrenderowany film, który nie mówi nic o gameplayu, bo i przeważnie jest on wyjątkowo słaby (patrz Baldur's Gate 3, Fallout 3, Cyberpunk, itd.).
  • Odpowiedz
@Bethesda_sucks z całym szacunkiem dla wołanego kolegi, ale ta recka, w moim odczuciu, napisana jest mocno przez pryzmat nostalgii i do wielu zarzutów mógłbym się odnieść, w zupełnie innym kierunku niż jej autor.
  • Odpowiedz
@Raczejtak: Nostalgia nie ma tu nic do rzeczy. Nostalgia to tęsknota za czymś, co pozostało głównie w pamięci. Do serii Baldur's Gate wracam systematycznie, więc nie mam w głowie jakiegoś nieaktualnego, dwudziestoletniego wyobrażenia o tych grach. Wiem jak wyglądają obecnie i ile frajdy dostarczają mi w dniu dzisiejszym. Nostalgię wytykaj proszę "fanom" Baldura, którzy nie grali w niego od premiery. Baldur's Gate III po prostu za bardzo przypomina mi oba
  • Odpowiedz
ta recka, w moim odczuciu, napisana jest mocno przez pryzmat nostalgii

@Raczejtak: Ta cała smutna historia z tzw "Baldurs Gate 3" pokazuje jak mocno w obecnym świecie liczy się tu i teraz. Jakieś planowanie na przyszłość na 10 lat, mozolne budowanie marki przy zachowaniu szacunku do pierwszych części? Po co to komu. Ważne żeby w rok gra zarobiła sporo kasy i dzięki temu dyrektorzy z Wizard of the Coast odpowiedzialni
  • Odpowiedz
@Neurohaox: Black Geyser? Sam nie wiem, co z tego wyjdzie. Naprawdę niski budżet i walka mechanicznie na pozór przypomina bardziej Dragon Age Origins.

@Thorkill Baldur's Gate IV - a na pewno wyjdzie, bo w BG3 level capacity 10 - pewnie sprzeda się jeszcze lepiej niż niż obecna gra Larianów, tak jak BG3 sprzedał się lepiej niż D:OS 2, a D:OS 2 lepiej niż D:OS.
  • Odpowiedz
@Thorkill o jaki ty jesteś super poważny. W grze, która ma dopiero pierwszy rozdział (nie liczę samouczka) spędziłem 40 godzin. Poprzednie gry z serii nie urzekły mnie, a mam trochę więcej crpgow na karku niż jak to określiłeś typowy casual. Bg3 jest dobrą i wciągającą grą, chociaż dla osób które zarzekają się że ciągle grają w dwójkę i nic lepszego nie wyszło, może to wyglądać inaczej. Ty nie grałeś jak sądzę,
  • Odpowiedz
@Silvaren ja mam kompletnie inne odczucia, ale nie musimy się w tej kwestii zgadzać. Pomimo tego, że poprzednie gry lariana po kilku godzinach robiły się monotonne i przez ten pryzmat można wysnuwać swoje oczekiwania względem ich nowej gry, to bg3 robi solidne wrażenie wartościowego crpga. Po tych kilkudziesięciu godzinach śmiało mogę powiedzieć, że sprawia sporo frajdy. Nie tylko że względu na system, który, pomimo tego że odbiega nieco od papierowego pierwowzoru,
  • Odpowiedz
osób które zarzekają się że ciągle grają w dwójkę i nic lepszego nie wyszło, może to wyglądać inaczej

@Raczejtak: Ja nie jestem w gronie tych osób, bo uważam że zarówno POE1 i jak POE2 są lepszymi mechanicznie, graficznie i generalnie bardziej dojrzalszymi grami od swoich pierwowzorów z Infinity Engine.

bg3 robi solidne wrażenie wartościowego
  • Odpowiedz
Nie tylko że względu na system, który, pomimo tego że odbiega nieco od papierowego pierwowzoru, w mojej opinii został całkiem nieźle zaimplementowany...

@Raczejtak: Serio? xD Dość dużo miejsca w swoim wpisie poświęciłem na to, jak ten system został przez Larianów zepsuty. Od istniejącego balansu, przez uszczuplenie taktycznych decyzji, po całkowite negowanie takich rzeczy, jak sens istnienia klasy pancerza czy limitu akcji w ciągu tury, który można bardzo łatwo obejść. Najgorsze,
  • Odpowiedz