Aktywne Wpisy

StaryWedrowiec +126
Ehhh... 44 lata na karku i nie jest źle: Niedziela, siódma rano - przeglądam neta, a w tle odpalony Battlefield 2042, na biurku piwko, na balkonie czeka blancik, zero dzieci, zero stałej partnerki, sypiam nawet po 12 godzin i ogólnie nikt mnie nie #!$%@? - żyć, nie umierać. ( ͡º ͜ʖ͡º)
#takaprawda #heheszki #humorobrazkowy #rodzice #rodzina #dzieci
#takaprawda #heheszki #humorobrazkowy #rodzice #rodzina #dzieci

kantek007 +249
UWAGA TO NIE JEST ZWYKŁY KEBAB

https://myanimelist.net/anime/16528/Hal
Hal
Film z gatunku tych mniej rozrywkowych, opowieść o depresji i radzeniu sobie ze stratą. Historia zaczyna się, gdy dziadek zrozpaczony stanem swojej wnuczki w jakim znalazła się po nagłej śmierci swojego ukochanego, postanawia zorganizować jej bardzo nietypowego terapeutę.
Mamy kawał całkiem ładnej i płynnej animacji od Wit Studio, pod względem technicznym tytuł stoi na bardzo wysokim poziomie i trzeba by było być naprawdę złośliwym, żeby na poważnie się do czegoś przyczepić. Trochę gorzej z właściwym "mięskiem" tej historii. Narracja jest dosyć mało spójna, przypomina bardziej porozrzucane puzzle, co przekłada się na niespecjalnie naturalny rozwój znajomości głównych bohaterów. Cały czas w głowie dzwoni dzwon - coś tu jest nie tak. No ale idziemy dalej. Jeżeli chodzi o tempo, to wszystko dzieje się zbyt szybko, serwowane są pewne przeskoki, gdzie o jakichś wydarzeniach jesteśmy informowania oświadczeniem w postaci kilku zdań. Zdecydowanie przydałoby się wydłużyć ten film do pełnego metrażu. Odczułem, że godzina to dla tej historii zbyt mało.
Pod koniec filmu czeka nas gruby plot twist z gatunku najlepszych - wywraca do góry nogami wszystko co dotychczas widzieliśmy. Zagrywka dobra, albowiem elementem ubocznym, a może i zamierzonym, jest wyeliminowanie większości negatywnych uwag, które miałem co do rozwoju postaci. Rzuca też nowe światło na to co właśnie obejrzeliśmy, zmieniając ocenę postępowań bohaterów. Tak więc mocna zwyżka w końcówce ratuje ten film. Ratuje od bycia zwykłym, choć ładnym, średniakiem i gwarantuje awans na półkę "pozycja interesująca i warta uwagi, choć nie pozbawiona wad".