Wpis z mikrobloga

Stare miasto

@NapalInTheMorning: Prawdopodobnie masz na myśli Głowne Miasto. Starego Miasta praktycznie nie odbudowano. Zachowało się kilka cennych zabytków, jak kosciól św. Katarzyny, ratusz staromiejski i dwa młyny na kanale Raduni. W miejscu dzisiejszego technikum łączności stał zamek, najpierw paistowski, potem krzyżacki. Po tym drugim zachowała się jedynie baszta koło hotelu Hilton. To właśnie jest najstarsza część miasta.

Jest jeszcze stare przedmieście, też starsze od Głównego Miasta, również nieodbudowane. Rownież pozostały
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Niebadzlosiem: dokładnie tam kiedyś #!$%@?ł mi się DJI Spark, na szczęście była sobota rano i nie było ludzi na ulicy. Latałem w zasięgu wzroku ale prawdopodobnie para wodna w postaci rosy wpłynęła negatywnie na czujniki i bydlaka nie chciał wylądować xD aż spadł z 30 metrów na chodnik.
@dziurex tak. Znam np Orunię xD mój ojciec się urodził w Gdańsku. Mam tam dużo rodziny. Urlopy spędzam w Kaszubskim parku krajobrazowym. Wujas ma tam swój las i jezioro ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wrocław i Kraków też ma patostrefy. Poprostu moim zdaniem Gdańsk ma najładniejszą architekturę starego miasta. To tylko moja mało ważna opinia ( ͡º ͜ʖ͡º)