Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirasy, za niedługo u mnie pęknie bariera 30+ i chyba myślę o zmianie pracy. Od 3-4 lat pracuje w księgowości ale czuje że mi to nie leży, czuje że perspektywy w tym zawodzie są mocno ograniczone bo dla każdej firmy, pracodawcy księgowa/y to jest koszt na którym można "przyciąć", księgowi nie zarabiają dla firm tak po prostu. Pamiętam że mój pierwszy pracodawca płacił mi połowę na konto połowę do łapy a kasy było tyle że po opłaceniu wynajmowanego pokoju zostawało na życie około 1000 zł (był rok 2018). W jednym biurze to nawet była kolejka sprzątania, kibel oraz podłogi się myło ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po tułaczkach po biurach rachunkowych, i ostrym #!$%@?, (owocowe czwartki, darmowa kawusia i to że jest ciepło i nie kapie na głowę nie rekompensowały mi tego trudu w pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)) Dobijając do brzegu mam pytanie jest ktoś z was który porzucił ten niewdzięczny zawód i poszedł w inną stronę będąc w podobnym wieku co ja ? Albo podobne przykłady które mogłyby mnie lub kogoś w podobnej sytuacji zainspirować do zmian.
#ksiegowosc #pracbaza #informatyka #finanse
Pobierz
źródło: comment_1616410698148164prJZsimYxCYGMi1V.jpg
  • 8
zuje że perspektywy w tym zawodzie są mocno ograniczone bo dla każdej firmy, pracodawcy księgowa/y to jest koszt na którym można "przyciąć"

@hugo-dubois: trochę bardzo się mylisz. W małych firmach i owszem, w dużych to wygląda całkiem inaczej i dobry księgowy oznacza spore oszczędności. Szukaj innej firmy w większych firmach, dalej w drabinie masz chyba rewidenta itp.
I czy w ogóle zarobki na poziomie 5k są osiągalne w tym zawodzie ?

@hugo-dubois: w tym zawodzie nie ma limitu, tylko musisz się dobrze zakręcić i do dobrej firmy trafić. Szukaj spółek, firm które handlują z zagranicą, produkują coś itp itd.
I celuj w przekwalifikowanie się na biegłego rewidenta albo analityka.
@hugo-dubois: O proszę, kojarzę Cie mocno z grupek księgowych na Fb Miras :D jaki ten świat mały
Co do pytania to imo olej biura rachunkowe jeśli już masz dobrą wiedze, bo to w 99% januszexy (chyba ze pójdziesz na swoje) i celuj w duże spółki do dzialow księgowości.