Wpis z mikrobloga

Mam problem z moim kotem. Jakieś 2 miesiące zaczęłam karmić kota tylko mokrym jedzeniem (wcześniej jadł Applaws, ale zauważyłam, że strasznie mu się pogorszyło futerko więc zmieniłam) z Ferigna Pure... i popsułam kota, serio. Zwariował na punkcie tego jedzenia, na suche nawet już nie spojrzy, jak dostaje miske to żre jakby jutra miało nie być. Daję mu 4-5 razy dziennie małe porcje, największą na wieczór. No i problemem jest to, że odkąd daję mu tylko mokre to on non stop lamentuje i serio, to nie jest jakieś tam miauknięcie tylko jak tylko skończy jeść od razu zaczyna się lamentowanie tak jakby nie jadł tydzień. No i tak sobie lamentuje niezależnie od pory dnia i nocy, jak tylko mu się przypomni, że miska jest pusta od 30 sekund to drze mordkę. Kocham tego kota, ale czasami już nie mogę. Z plusów to futerko ma takie piękne jak nigdy xD co radzicie? jakiś kontakt z behawiorystą? może macie kogoś do polecenia w #slask ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! #koty #pokazkota #pytanie #pytaniedoeksperta #kitku #rozowepaski w komentarzu zdjęcie grubasa
  • 32
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@nielubiemycokien: Zmienia stan skupienia na ciecz xD Może jest bardziej aktywny i potrzebuje trochę więcej jedzenia. Nasz diabeł jak był młodszy to potrafił zalecaną porcje przekroczyć dwukrotnie i dalej być głodny. A teraz niejadek, wybrzydza, a my tracimy sporo kasy na różne karmy xD
@krajzega: ja to bym jeszcze zrozumiała gdyby on nie chciał tego mokrego jeść i lamentował w tęsknocie za suchym, ale żre jak dziki i ile bym mu nie dała tyle by zjadł, raz jak dałam mu trochę za dużo to tak wpie***lal, że się porzygał stąd u mnie przejście na mniejsze porcje kilka razy dziennie ¯_(ツ)_/¯
@Green81: Karmienie sama sucha karma faktycznie nie jest zalecana i szkodzi, ale tutaj mówimy o 200g mokrej i 10g suchej. Mokra i sucha nie powinna być podawana razem, ale tutaj mam na myśli różne posiłki, różne pory dnia. Kot tez potrzebuje urozmaicenia. Oczywiście mówię o karmach dobrej jakości bez zbóż.