@innv: ja #!$%@? na wykop oczywiście zesranie sie o to ze ktos traktuje z czcia chleb bo go nie mial xD Żyjcie se w tym swoim smutnym jak #!$%@? swiecie bez folkloru ale sami, ja tam lubie te wszelkie zabobony i ciekawostki bo dodaje to kolorytu
@ButtHurtAlert: Kolorytu? To jest debilizm i zacofanie, calowanie chleba jak spadnie, robienie znaku krzyza przed krojeniem (pomine ,ze jakie kolwiek robienie znalu krzyza juz grubo swiadczy o osobniki) albo zeby nie lezal do gory nogami...to jest chore
@Napromieniowany__: Kocham takie teksty :) Rozumiem, że ty po stronie nauki, więc się pochwal swoją oceną z fizyki czy matematyki ( ͡°͜ʖ͡°) Czy też matematyka i fizyka to narzędzia Rydzyka mające kusić na złą stronę mocy ( ͡°͜ʖ͡°)
@innv: Nie przeszkadza mi, że ktoś tak robi- jest to nieszkodliwe. Przeszkadza mi tylko, kiedy ktoś oczekuje, że ja też tak będę robić lub uważa, że powinnam. To już mnie wkurza.
@innv: znak krzyża na chlebie (plus cała otoczka sacrum wokół chleba) to bardzo stara (jeszcze przedchrześcijańska) słowiańska tradycja także jak dla mnie to ciekawostka, że coś tak starego jest cały czas żywe w naszej społeczności. Z drugiej strony trochę smuci, że zazwyczaj Ci którzy ten zwyczaj kultywują nie mają zielonego pojęcia skąd ten rytuał pochodzi, tylko ślepo zakładają, że no skoro krzyż to pewnie chrześcijaństwo.
@innv: mnie uczono w domu, że należy okruszki sprzątać z podłogi, żeby po nich nie chodzić. I nie chodzi tu o chleb jako święte pożywienie KK ale ogólnie o żywność, o szacunek do tego co się ma. Nie jestem zagorzałą katoliczką ale tak jak szanuje ludzi, tak szanuje nasze mienie i żywność. I dziwnie się czuję gdy muszę wyrzucić pieczywo czy cokolwiek innego. Nie widzie tu żadnego powodu do skalowania takich
@innv: jak ktoś kiedyś doznał prawdziwego głodu( nie chodzi mi tutaj o sytuację kiedy ktoś nie jadł 24 godziny, tylko dużo dłużej) to do końca życia będzie każde jedzenie traktował z szacunkiem. A to, że później ratunek zawdzięcza Bogu to już inna sprawa.
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Parę więcej w komentarzach.
#bekazkatoli
Żyjcie se w tym swoim smutnym jak #!$%@? swiecie bez folkloru ale sami, ja tam lubie te wszelkie zabobony i ciekawostki bo dodaje to kolorytu
Typiara 21 lat napisala ,ze uczy tak swoje 3 letnie dziecko. To jest chore.
Religia to najwiekszy rak swiata.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Napromieniowany__:
Kocham takie teksty :)
Rozumiem, że ty po stronie nauki, więc się pochwal swoją oceną z fizyki czy matematyki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy też matematyka i fizyka to narzędzia Rydzyka mające kusić na złą stronę mocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
XDDDD
Przeszkadza mi tylko, kiedy ktoś oczekuje, że ja też tak będę robić lub uważa, że powinnam. To już mnie wkurza.
@spanko: Ja mam, tak samo jak z obchodzenia wszystkich rocznic, czy stawiania pomników poległym. Zwykłe zaśmiecanie przestrzeni publicznej.
Komentarz usunięty przez moderatora
( ͡° ͜ʖ ͡°)