Wpis z mikrobloga

@siws00n: Następnym razem cała żurawinę pokroję drobno, bo tym razem sporo dałem w całości i sa miejsca w chlebie które sa bardziej mokre niz inne. Jest upieczony ale zdarzy sie kawałek taki lekko gliniasty. Wydaje mi sie ze to wlasnie przez to ze jagody oddały wilgoć.
Dobrze tez używać termometru zeby sprawdzic czy chleb sie upiekł. Cukier z żurawiny sie karmelizuje i pieczenie ”na kolor skórki” moze miec taki skutek, ze
@ComboBreaker: co znaczy ten zapis 1:2:2?

4,5 godzi przed dodaniem do ciasta.

czyli tylko 4.5h robiłeś zakwas? czy dodałeś wcześniej część "startera" z jakiegoś starszego?
po tych 4.5h jak dodałeś do ciasta i wymieszałeś to jeszcze 4h wyrastania/fermentacji tak?
@fuuYeah: 1 cześć zakwasu do dwóch części wody do dwóch części mąki.
Zakwas mam od dwóch lat, nie ma potrzeby go robic od nowa za każdym razem. Trzymam w lodowce, jak planuję pieczenie to wyjmuję i przez kilka dni dokarmiam zeby sie obudził i byl mocny. Dzień przed wyrabianiem ciasta liczę ile mi go potrzeba i tak dostosowuje ilośc dodawanej maki i wody zeby na końcu miec go tyle ile po