Aktywne Wpisy
BELM0ND0 +640
Plusujcie potężny zbiornik- Racibórz Dolny. Przyjmie 185 mln metrów sześciennych wody co pozwala na przechwycenie fali z powodzi tysiąclecia. Chroni 2,5 miliona ludzi z trzech województw: śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego.
#powodz
#powodz
federiczii +831
Pszenny chleb z żurawiną na pszennym zakwasie.
#combobaker - mój tag piekarski.
Zakwas 20%, woda 75%, sól 2%, żurawina 15%. 4 godz fermentacji ciasta temp 25st. W tym czasie 1 laminacja i 3 rozciągania i składania. Pieczenie na szamocie pod garnkiem zeliwnym 20 min temp 240+para i kolejne 25 min bez przykrycia i bez pary w 210 st.
Czyli garnek na szamocie i ciasto w garnku czy ciasto pomiędzy szamotem a garnkiem? :O serio pytam
A chlebek śliczny!
Dobrze tez używać termometru zeby sprawdzic czy chleb sie upiekł. Cukier z żurawiny sie karmelizuje i pieczenie ”na kolor skórki” moze miec taki skutek,
czyli tylko 4.5h robiłeś zakwas? czy dodałeś wcześniej część "startera" z jakiegoś starszego?
po tych 4.5h jak dodałeś do ciasta i wymieszałeś to jeszcze 4h wyrastania/fermentacji tak?
Zakwas mam od dwóch lat, nie ma potrzeby go robic od nowa za każdym razem. Trzymam w lodowce, jak planuję pieczenie to wyjmuję i przez kilka dni dokarmiam zeby sie obudził i byl mocny. Dzień przed wyrabianiem ciasta liczę ile mi go potrzeba i tak dostosowuje ilośc dodawanej maki i wody zeby na końcu miec go tyle ile
Żórawinie sprowadziłeś do parteru widzę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)