Wpis z mikrobloga

Jeśli pojadę na emigrację do Niemiec/Holandii swoim autem zarejestrowanym i ubezpieczonym w Polsce może się do mnie przyczepić i nałożyć karę jakiś urząd/policja za brak ubezpieczenia itd w ich kraju? Bo zastanawiam się czy brać jak coś swój samochód czy sprzedać go przed wyjazdem.

#niemcy #holandia #emigracja
  • 12
@Padoks: Dla uzupełnienia dodam, że mieszkając i pracując w #austria należy przerejestrować samochód. Jeśli zostanie się złapanym, traktowane jest to jako oszustwo podatkowe i można spokojnie dostać kilka tys. EUR kary.
Nie wiem jak w DE ale w NL możesz mieć polskie ubezpieczenie i blachy, jedyne co to musisz opłacać podatek drogowy jeśli przebywasz w Holandii dłużej niż 4 miesiące.

@Trique: znaczy sie, moge pojechac do polski, kupic tam auto, przyjechanic nim do NL na polskich blachac, i powiedziec ze chcialbym tylko placic za road tax ?

Foreign number plate
Are you a resident of the Netherlands and do you own a
@oink_oink Jeśli przyjedziesz swoim autem z Polski do Holandii to nie musisz bo jest to mienie przesiedleńcze. W przypadku który podałeś musisz zapłacić jednorazowo BPM i regularny MRB (ale ubezpieczenie możesz mieć wtedy polskie)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Padoks: w Niemczech do 6 miesięcy (-1 dzień), żeby nie przekroczyć rezydencji podatkowej. Mi właśnie mija w maju, więc miraski, SPRZEDAM OPLA na polskich blachach, do pracbazy nim jeżdżę, więc nawet sprawny :D