Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Macie jakieś cenne rady do robienia achivka "There is no spoon" (aka rakieta w 8 godzin)?
Tylko jakieś bardziej zaawansowane, z ziomkiem ostatnio byliśmy blisko tego osiągnięcia ()
#factorio
  • 14
@Diamond-kun: Musicie się bardziej pospieszyć. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak serio, to chyba rady/pomysły łatwiej by było dawać, jakbyś napisał jaką strategię przyjęliście.
No i na jakich ustawieniach mapy chcecie to zrobić. Bo jeśli dowalicie sobie dużo surowców i wyłączycie robaki, to jest to dość banalne.

Ogólnie napisałbym, że do wysłania jednej rakiety:
- nie potrzeba pociągów,
- energia wystarczy parowa zasilana węglem,
- piece też na
@zakopiak: można wyłączyć air pollution żeby robaki nie atakowały. Należy budować wszystkiego od razu dużo, żeby nie trzeba było za każdym razem wracać się i rozbudowywać. Wszystko robić na żółtych taśmociągach, bo ulepszanie jest drogie i zabiera czas. Na main busie po 4 pasy miedzi i żelaza, 2 pasy zielonych układów a reszta po jednym pasie. Zautomatyzować produkcję najważniejszych materiałów budowlanych, a resztę craftować na zapas ręcznie, w dużych ilościach żeby
@Kutalongest: Nie do mnie. ;-)

Przy okazji podpiszę się po tym, że wszystko na żółtych beltach. Są zarówno tańsze w stosunku do przepustowości, jak i oszczędzamy czas który spędzilibyśmy na ulepszaniu.

Natomiast nie zakładałbym z góry, że należy robić main busa. Najszybszą swoją grę (3:41) zrobiłem bez niego.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kutalongest: @zakopiak: gramy bez robali. Stalowe słupki na prąd są przydatne w niektórych blueprintach i są wygodniejsze znacznie do pracowania. Jak wstępnie liczyliśmy, to z targetem 90 nauki na minutę potrzebne jest 8 pasków międzi, 4 nam nie starczały.
Co powiecie na temat robotów, ziomek radzi sobie bez i mówi że nie są przydatne, ja natomiast uważam że bardzo ułatwiają grę i przyspieszają mocno.

Serio nie trzeba satelity do achivka?
@Diamond-kun: nie trzeba satelity, ale z tego co wiem to nie można wyłączyć robaków bo nie zaliczy osiągnięcia, natomiast można wyłączyć zanieczyszczenia i wyjdzie prawie na to samo. Jeśli chodzi o te roboty to warto mieć podręczny roboport do wklejania blueprintów, ale moim zdaniem nie opłaca się inwestować w te stacjonarne. Wymagają bardzo dużo energii i wymagają żółtej nauki aby mogły zastąpić taśmy. Jeśli chodzi o czerwone pasy to uwierz mi
@Diamond-kun: do przenoszenia do plecaka moim zdaniem bardzo nieopłacalne. Na początku te roboty są tak wolne że znaczeni szybciej jest brać sobie te rzeczy ręcznie. A do konstruowania - to zależy. Należy sobie zadać pytanie czy faktycznie te boty będą robić blueprinty na tyle szybciej niż roboty z twojego plecaka, żeby zrekompensować czas przeznaczony na rozstawianie roboportów po bazie, rozbudowanie elektrowni, stratę surowców na produkcję tych botów itp. Moim zdaniem koszty
z targetem 90 nauki na minutę

@Diamond-kun: Moim zdaniem to za dużo. Może spróbujcie 60spm. Robiąc minimum badań na potrzebę rakiety + ewentualnie kilka najbardziej przydatnych, nie będziecie nadążać budować kolejnych części bazy, żeby ta produkcja 90spm miała sens.

Co do robotów, to 8h to tyle czasu, że można robić i z nimi i bez nich.

W grze solowej zawsze robię konstrukcyjne i to stacjonarne właśnie, a nie do plecaka. Wtedy
@zakopiak:

No i na jakich ustawieniach mapy chcecie to zrobić. Bo jeśli dowalicie sobie dużo surowców i wyłączycie robaki, to jest to dość banalne.

Skoro chcą zrobić achivka to logiczne, że nie mogą wyłączać.

Podobnie słupy energetyczne wystarczą te drewniane. Są tanie w przeciwieństwie do tych lepszych, które wymagają stali.

Tak i nie. Bo za to musisz co chwilę chodzić ścinać drzewa. Lepiej przeznaczyć jedną maszynę na produkcję lepszych słupów.

@
DanteTooMayCry - @zakopiak: 

No i na jakich ustawieniach mapy chcecie to zrobić. B...

źródło: comment_1616079792XoczNJzg1jjSfsvBUcrTIP.jpg

Pobierz
Skoro chcą zrobić achivka to logiczne, że nie mogą wyłączać.

@DanteTooMayCry: Ale można wyłączyć np. propagację zanieczyszczenia, co oznacza, że spotkasz robaki tylko jak sam do nich pójdziesz. Wychodzi na to samo.

Co do punktów, z częścią się nie zgadzam, no ale cóż. Jak widać każdy ma swoje zdanie i metody. ;-)

@Diamond-kun: Mam odmienne zdanie od @DanteTooMayCry szczególnie w kwestii słupów, czerwonych beltów, pieców.
Nieco ponad rok temu bawiłem
zakopiak - > Skoro chcą zrobić achivka to logiczne, że nie mogą wyłączać.

@DanteTo...

źródło: comment_1616083339ROcWb3s4kM9lm0Uc9Wtb08.jpg

Pobierz