Wpis z mikrobloga

Siema wykopki, orientujecie się jak wygląda obecnie sytuacja przy przekraczaniu granicy polsko-niemieckiej z Pomorzem Przednim albo Brandenburgią? Są jakieś kontrole na granicach? potrzebny negatywny wynik na covid? Konieczna kwarantanna w Niemczech bądź powrocie do Polski. Z góry dzięki za odpowiedzi #niemcy #berlin
  • 5
@Mathas: Miałem odwiedzić koleżankę, wypad na kilka dni, ale sobie odpuszczę na razie, bo nie wyrobie się zrobieniem testu. Ta mi wkręca że kontrole są rzadkie i wyrywkowe, byłem skłonny zaryzykować, ale po tym jak mi napisałeś maksymalną wysokość kary, to pieprze ten interes ( ͡° ͜ʖ ͡°) Orientujesz się jakie testy są uznawane na wjeździe, wymagają genetycznych czy starczą na przeciwciała?
@Dusk_Forest77 Na pewno uznają PCR, jeśli wyjazd jest krótszy niż 5 dni to ponoć też szybki antygen, ale tutaj już nie jestem pewny, tak słyszałem. Na pewno musiałbyś mocniej się w to zagłębić, każdy land ma trocje inne zasady. Nie wiem czy w ogóle jakikolwiek test zwolni Cię z kwarantanny przyjazdowej, bo przecież to wyjazd stricte turystyczny, a nie służbowy.