Wpis z mikrobloga

Feministki sprzeciwiają się wprowadzeniu opieki naprzemiennej jako prioretytetowej i kar za alienację rodzicielską.

daj przykłady. Jakieś stanowiska kilku organizacji feministycznych.

To feministki promują hasło "przemoc ma płeć"

Bo ma, jak zauważa pan Benatar mężczyźni nieproporcjonalnie częściej są sprawcami i ofiarami przemocy.
  • Odpowiedz
Książki są dla lewaków

@eoneon: Co masz z tymi książkami? Jestem w stanie z pamięci wymienić kilka wydawnictw regularnie wydających książki bardziej "prawicowe" i wydających nowe rzeczy, a skoro wydają nowe rzeczy, to biznes się kręci i ci po prawej stronie też coś czytają.
  • Odpowiedz
@lewackie_japko: Fakt, może powinienem pisać o "książkach z przypisami bibliograficznymi", bo tu ujawnia się największa dysproporcja.

No a incele chyba nic nie wydali po polsku, co naprawdę utrudnia debatę, bo odsyłać do statystyk to i ja mogę (i pokazywać bez kontekstu na niższe zarobki kobiet).
  • Odpowiedz
@lewackie_japko: Ale ja nie twierdzę że prawacy w ogóle nie piszą i nie czytają poważniejszych publicystycznych książek, przecież sam tu proponowałem nieraz Nową Konfederację, która ostatnio ruszyła z wydawnictwem. To byłoby kuriozalne. Ale dziwnym trafem są to zawsze umiarkowani centroprawicowcy albo niszowi akademicy, nie ma raczej dużej mody na non-fiction z przypisami a la Craido Perez.

Co do przykładu to wszystko zacnie, sam kocham Platona, ale to po prostu klasyk. Autorytet,
  • Odpowiedz
dziwnym trafem są to zawsze umiarkowani centroprawicowcy albo niszowi akademicy

@eoneon: no nie wiem
Kilka dni temu wyszło tłumaczenie książki "Why Liberalism Failed" z przypisami

Obama wrote that "Why Liberalism Failed offers cogent insights into the loss of meaning and community that many in the West feel, issues that liberal democracies ignore at their own peril."
lewackie_japko - > dziwnym trafem są to zawsze umiarkowani centroprawicowcy albo nisz...

źródło: comment_1615209940Kz0gndtgtgb51N14xTY98K.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Kilka dni temu wyszło tłumaczenie książki "Why Liberalism Failed" z przypisami

@lewackie_japko: No dobrze, ale czyż Patrick Deneen nie wpisuje się w definicję centroprawicy typu Nowa Konfederacja? Nie odmawiam jej istnienia, po prostu jest bardzo osłabiona przez alt-rightowy populizm, którego jedną z odsłon jest antyksiążkowy incelizm.
  • Odpowiedz
@eoneon: on mi bardziej wygląda na paleokonserwatystę, a nie centroprawicowca. Jest nawet taka ciekawostka na wiki
"In November 2019, Deneen met Hungarian Prime Minister Viktor Orbán as part of a visit to Budapest to discuss the Hungarian translation of Why Liberalism Failed in the Hungarian Academy of Sciences."
  • Odpowiedz
@lewackie_japko: No to podwójny rodzynek. W sumie interesujące, może sobie o nim poczytam. Ciekawe, czy on zdaje sobie sprawę z tego, co się dzieje na Węgrzech i jest gotowy zapłacić taką cenę za "utrzymanie cywilizacji" czy jest takim (przy zachowaniu proporcji!) współczesnym George Bernard Shawem chwalącym Związek Radziecki.
  • Odpowiedz
@eoneon: teraz jeszcze patrzę i widzę, że wydawnictwo Biały Kruk wydało książkę
Roztrzaskane Lustro - Upadek cywilizacji zachodniej
W środku są przypisy jak na picrelu.
Ostatnio wydano kontynuację "Bunt barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji"
A skoro wydali kontynuację, to pewnie pierwsza część im dobrze schodzi.
Autor już po samym tytule swoich książek nie wygląda mi na centroprawicowca.
lewackie_japko - @eoneon: teraz jeszcze patrzę i widzę, że wydawnictwo Biały Kruk wyd...

źródło: comment_1615211911smhO6asXqXXWQpQ1FqsoVU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
my będziemy się #!$%@?ć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@eoneon: przecież prawicowi troglodyci wyznający prawo pieści i pokazujący w ten sposób swoją sile w większości nawet tego nie potrafią. Czy oni w ogóle coś potrafią? Chyba nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@eoneon: Prawie identyczna dyskusja z osobami, które narzekały na istnienie darmowych kursów dokształcających kierowanych wyłącznie do kobiet. Na moją uwagę, że byle stowarzyszenie może wystąpić o finansowanie projektu dla mężczyzn np. kurs pedicure argumentując iż w branży jest za mało miejsc nastąpił festiwal fikołków. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Tu trzeba szerszej i dłuższej łuższej pracy analitycznej i dłubania w literaturze, a potem debaty.

@eoneon: z ciekawości, jak dużą wartość w porównaniu do książki ma 49 stronnicowy pdf dotyczący Nowej Zelandii o tym że jako grupa to mężczyźni płacą podatki? Bo piszesz dużo o książkach, przypisach i kontekście, ale mało o konkretach - jakie są minimalne wartości? Gdzie wartość graniczna?
Pytam bo uźródłowiona jest owa praca na pięć stron, ale
  • Odpowiedz