Mirki, oto mój domowy ser typu Camembert. Mleko kupione z gospodarstwa, świeże, od krowy. Ser jest po tygodniu dojrzewania w lodówce:> Mam nadzieje że wszystko będzie OK ze mną jutro :-)
@Tryggvason: hmmm, normalnie w kuchni robię, później do lodówki schowałem w pudełku do przechowywania żywności z kieliszkiem wody i w sumie tyle :-) Jakichś specjalnych warunków nie mam, aż z ciekawości włożę termometr do opakowania
@UnitrA z innego camemberta :) kupiłem w sklepie gotowy, oskrobalem z plesni, trochę serka też tak z 1/8 część, wymieszałem dokładnie z połowa szklanki mleka(zblendowalem) i dodałem do całości
@euklides: lepiej sprawdź, bo ja to tops 4* u góry mam, lepiej się żarcie przechowuje i dłużej wytrzymuje jak masz niższą temperaturę. Ale panie serek mega, sam się zastanawiam nad domową mozzarellą do pizzy z kamienia, a z serwatki ricotta do serniczka bez rodzynek :)
@doznanie domowa mozzarella kiedyś wleci na pewno, chce teraz się zabrać za jakiś do wędzenia. Tylko mysz wędzarnie zbudować :D więc narazie na serowarswto soboty będę miał zajęte. :( a trochę lewy jestem pod kątem majsterkowania xd ale ineternt mam to sobie jakoś może poradzę, no ale trochę narzędzi mam (co, ja nie zrobię, potrzymaj mi p--o)
@euklides: Mnie właśnie zniechęciła konieczność utrzymania temp koło 10-12 stopni w lodowce. Widziałem, ze względu na to ludzie modyfikowali lodówki by właśnie takie warunki uzyskiwac. Niestety dla reszty żywności to za wysoka temp ( ͡°ʖ̯͡°)
@Tryggvason: dlatego ja to zignorowałem, i sprobowałem zrobić w takiej normalnej, jak widać działa. Jak się wkręce w to bardziej to mam w planie kupić sobie małą używaną lodówkę i przerobić ją tak aby mogły w niej sery dojrzewać, ale to przyszłość, i wcześniej niż na jesień tego na pewno nie zrobię. teraz projekt wędzarnia :D
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
#ser #serowarstwo #gotujzwykopem #gotowanie #gzw
Wygląda zachęcająco ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czekamy na relacje z dnia jutrzejszego ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ale panie serek mega, sam się zastanawiam nad domową mozzarellą do pizzy z kamienia, a z serwatki ricotta do serniczka bez rodzynek :)
Polecam kanał, inżynier-kucharz-pasjonat
reszty żywności to za wysoka temp ( ͡° ʖ̯ ͡°)