Wpis z mikrobloga

@TrueHarmony: coś takiego https://beeceptor.com/ - dużo sie można nauczyć. Idea jest taka że ktoś wchodzi na Twoją stronę która jest pod urlem abc.com i chce zamokować endpoint

/clients/{id}
i żeby ten endpoint opowidał jakiś predefinionwanym jsonem (albo nawet lepiej dynamicznie). Taki zapisany mock wystawiacz pod pathem np:

randomid.abc.com/clients/{id}
randomid to jakiś identyfikator usera który sobie takiego mocka tworzy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@non_compos_mentis: czy uzylbys RPC do aplikacji monolitycznej rozmawiającej sama ze sobą? Mam projekt, który raczej na pewno nie rozwinie się bardziej, ale puszczenie całej komunikacji między 2 składowymi aplikacjami pozwoliłoby w przyszłości łatwo zmienić zdanie.
  • Odpowiedz
@filozofw: Samej ze sobą? Nie widzę specjalnie sensu, rozbij na moduły, niech ze sobą gadają tylko przez interfejsy, to bardziej elastyczne. RPC to też w końcu narzut serializacji, etc, nawet jeżeli wysyła samo do siebie, ja bym się nie bawił. Szansa, że w przyszłości rozbijesz monolit na osobne mikroserwisy gadające ze sobą po RPC jest raczej niewielka.
  • Odpowiedz
czy uzylbys RPC do aplikacji monolitycznej rozmawiającej sama ze sobą? Mam projekt, który raczej na pewno nie rozwinie się bardziej, ale puszczenie całej komunikacji między 2 składowymi aplikacjami pozwoliłoby w przyszłości łatwo zmienić zdanie.

@filozofw: nie, ale warto pisać kod, żeby wyglądało podobnie. Czyli w skrócie maksymalnie uproszczony interfejs i bardzo głupi anemiczny model danych służący jako interfejs pomiędzy modułami.
  • Odpowiedz