Aktywne Wpisy

wirek9111 +9
#biedronka wczoraj byłem w biedrze pierwszy raz od dawien dawno i dorwałem się pomarańczy w promocji. Jakież to miałem zdziwienie kiedy okazało się przy kasie, że w sumie nie rozumiem cenówki. Stąd mam pytanie do Was: jaką cenę zapłacicie w kasie za 5kg pimarańczy jeśli macie kartę moja biedronka?
źródło: IMG_9649
Pobierz
nowszyja +139
Kolejna sobota bez możliwości pospania dłużej, bo od wczesnych godzin porannych ujadanie kundli za oknami. Czasami czuję się jakbym mieszkał w schronisku dla zwierząt. Psierdolnieci to największa patologia w polskich miastach. Nie pamiętam kiedy ostatnio słyszałem płacz dziecka, za to ujadanie psów bez przerwy. Psiarze to banda egoistów, którzy zatruwają życie wszystkim dookoła, a dodatkowo zasyfiają polskie miasta.
#psiarze #psierdolnieci #polska #patologiazmiasta
#psiarze #psierdolnieci #polska #patologiazmiasta

#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka
źródło: Screenshot from 2024-09-26 13-57-45
PobierzTo jest przede wszystkim skutek pokoleniowych traum jakie zafundował komunizm i transformacja lat 90.
W Polsce jakakolwiek krytyka kapitalizmu spotyka się z bardzo dużym oporem i od razu jest przypisywane bycie komuchem. Polacy dadzą się dosłownie pokroić i rzucić pod pociag byle by chronić neoliberalizmu (nasz niedofinansowany NFZ i rynek mieszkaniowy)
@duzy_krotki: to nie jest dobre. Tak naprawdę to musi być jakiś mix. Nie ma wolnego rynku na całym świecie.
@Need: Ile jeszcze trzeba wrzucić do tego work bez dna aby był "dofinansowany"? Jak niby przy bardzo szybko starzejącym się społeczeństwie ma starczyć na to pieniędzy?
Absolutne minimum to dociągnięcie do standardu europejskiego
@Need: Nie stać nas na to.
Prawda jest taka że najlepsza służba zdrowia jest w krajch gdzie nie wydaje się za dużo na wojsko bo ten hajs z wojska jest przekazywany na służbe zdrowia. A my też nie jesteśmy zbyt bogaci. Dodatkowo mamy jedne z najwyższych wydatków na wojsko. Ale też fakt jest taki że lekkie korekty NFZ mogłby dać sporo dobrego np
@Need: a skąd jest to jego niedofinansowanie? Weź mi powiedz bo jestem ciekawy.
Może z tego, że przez długi czas to lekarze zarządzali kwestiami zdrowotnymi w tym kraju? A może to coś innego to było? Może fakt, że nikt nie kontroluje i nie sprawdza jak wygląda ten rynek. Może dlatego, że mamy kompletne oderwanie kosztów od procedur?
W kwestii mieszkalnictwa się zgodzę.
@valhander: co to znaczy "socjalistyczna" służba zdrowia? W sensie, że publiczna?
Nie wiem, na pewno musi się coś w tej kwestii zmienić, bo to nie jest problem tylko i wyłącznie niedofinansowania, ale też tego jak działa służba zdrowia jak ogół.
Na pewno nie jest normalne jak ludzie muszą co roku robić gigantyczną zrzutkę na sprzęty do szpitala, bo ich brakuje.
I tak jak pisałem wyżej, w ramach finansowania NFZ musi się jeszcze zawrzeć to, żeby Polakom wbić do głowy młotkiem, żeby