Wpis z mikrobloga

W zeszłym tygodniu dwóch kumpli z pracy zebrało się na kupno samochodu. Jeden kupił nowe auto z salonu a drugi kilkunastoletnią klasę premium. Jak myślicie kto po czasie będzie bardziej zadowolony z zakupu?
Budżet 45-50k był. Niżej ankieta ( ͡º ͜ʖ͡º)

#motoryzacja #samochody #ankieta
  • 232
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wiec kupuja uzywane klasę wyzej-

@Aeciatko: Fiat Tipo i Skoda Octavia to dwa segmenty niżej niż BMW e60 (segment C vs segment E).

Oznacza to tyle, że Tipo i Octavia to bezpośredni konkurenci, a e60 jest spoza ligi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kolega 2

Fiat Tipo 1.0 100hp sedan podstawowy golas za 48k pln

@TheSznikers: nie był to zły wybór ;) podstawa to chyba ma nawet klimatyzację. Do LPG też się nadaje.
Zawsze lepiej mieć nowy samochód niż 12 letnią używkę
  • Odpowiedz
@kobiaszu: wszystko zależy za jakie pieniądze i w jakim stanie kupił. Na wypoku jest gościu, który kupił starą S klasę za 5 tys, która miała się rozsypać zaraz po zakupie, a jeździ bez większych awarii od dłuższego czasu i wykopkom żyłka pękła, bo się okazało, że stare premium nie takie złe XDD
  • Odpowiedz
@TheSznikers: rip dla ziomka, co kupił fiata XD Jak ktoś myśli, że w nowym tipo będzie wygodniej albo będzie się lepiej prowadził niż e60, to chyba zwariował. Prawda jest taka, że e60 z 2003 roku miażdży, gniecie i rozjeżdża walcem takie tipo pod każdym względem. Ewentualnie mogę się zgodzić, jak ktoś twierdzi, że tipo wygląda lepiej, ale tak serio, to ono nie wygląda lepiej tylko trochę bardziej współcześnie. Co do
  • Odpowiedz
@januszdoe rynek motoryzacji w Polsce w pigułce. To i tak chuh, widziałem bmw 2006 za 40k XD co za idioci kupują ten rocznik w tym budżecie? Przecież w tej cenie to jest trup jak c--j a nie auto.
  • Odpowiedz
@push3k-pro: @kakaraper: no, bo to marka premium, deal with it

ponad 45k za 13-letnie auto. Ja. P------e xD

@januszdoe: są tacy co dają i ponad 100 tys zł za 20 letnie, ale to trzeba się znać na motoryzacji, a nie myśleć, że za 50 tys zł kupisz nowe auto segmentu premium z bogatym wyposażeniem i silnikiem z ponad 200 KM (takie nowe
  • Odpowiedz
wiec kupuja uzywane klasę wyzej-

@Aeciatko: Fiat Tipo i Skoda Octavia to dwa segmenty niżej niż BMW e60 (segment C vs segment E).

Oznacza to tyle, że Tipo i Octavia to bezpośredni konkurenci, a e60 jest spoza ligi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@bylem_zielonko: Jeżeli tipo a octavia to dla Ciebie bezpośredni konkurenci to ja nie mam pytan ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Aeciatko: one są z tego samego segmentu, a to znaczy, że konkurują ze sobą jako modele aut. Zobacz chociażby na wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Octavia
Skoda jest bardziej "premium" jako marka, ale to nie zmienia tego faktu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

15 letni klekot to co najwyżej pseudopremium, pogódź się i nie próbuj udowadniać, bo ani diesel ani bmw nie są luksusowe.

@kakaraper: 3.0 to już konkretny i przyjemny silnik (chociaż sam bym
  • Odpowiedz
Jeździłeś kiedyś czymkolwiek wyżej mondeo?

@bylem_zielonko: tak żeby mieć na stałe to nie (w sumie tego c3 też nie mam na stałe). A tak żeby jechać jakiś kawałek to jeździłem np. Audi A8, ale nowym więc w ramach wątku nie ma co porównywać. Z takich starych, 15 letnich aut to nie nie wiem - Lexus RX 450h się liczy? Nie znam się tak mocno na segmentach :)
  • Odpowiedz