Wpis z mikrobloga

@MrFisherman: masz jeszcze teoretyczne pytanko ode mnie -
widzisz w kodzie, ze do jakiejs klasy napisane jest 80 konstruktorow.
Book(title), Book(pages), Book(title, pages) etc.
Jakim wzorcem moznaby to naprawic?
  • Odpowiedz
@93michu93: szczerze mówiąc mnie by to nie zdziwiło biorąc pod uwagę to, że poprzeczka co roku jest stawiana coraz wyżej. No i teraz przeważnie za juniora uznawana jest osoba, która ma 1-2 lata doświadczenia (rzecz jasna nieprzesiedzianego na dupie, tylko faktycznie coś tam robiła i się uczyła).

O, jeszcze można spytać o to co to jest Functional Interface albo czy w interfejsie można umieścić metody.
  • Odpowiedz
@93michu93: jak jest 80 konstruktorów to jest coś nie tak z klasą bo jest za duża ( ͡° ͜ʖ ͡°) więc część jako wzorzec Lightweight (Pyłek) bym wywalił do innej klasy, a co do konstruktora no to Builder pewnie
  • Odpowiedz
@matwes: ja nawet nie wiem czy to stanowisko Juniora czy na staż bo ja tam nawet cv nie wysyłałem xD w każdym razie Interfejs Funkcyjny to interfejs z jedną tylko metodą publiczną, używany to tworzenia lambd, i tak interface może zawierać metody domyślne, statyczne i prywatne (zależy też która wersja javy)
  • Odpowiedz
ja nawet nie wiem czy to stanowisko Juniora czy na staż bo ja tam nawet cv nie wysyłałem xD w każdym razie Interfejs Funkcyjny to interfejs z jedną tylko metodą publiczną, używany to tworzenia lambd, i tak interface może zawierać metody domyślne, statyczne i prywatne (zależy też która wersja javy)

@MrFisherman: co do wersji Javy to od 8 jest to używane

@93michu93: może być tak, że na rozmowie
  • Odpowiedz
@matwes: kurcze wolałbym nie bo uno) to jest stresujące 2) nie lubie jak ktoś mi patrzy na ręce jak pisze xd Ale myśle że zrobiłbym s.toCharArray() na obu stringach i porównał je iteracyjnie
  • Odpowiedz
@MrFisherman: widzisz, ja mam odwrotne doświadczenie. Wolę taki live coding niż zadanie domowe, bo często zdarza się, że takie zadanie domowe niby na 4 godziny potem się okazuje, że zajmuje cały tydzień, bo po pracy siedzisz i klepiesz tylko to, aby potem dostać odmowną odpowiedź gdyż kod im się nie spodobał.
  • Odpowiedz
@matwes: w jednej firmie na regulara tak mialem, ze najpierw pogadalismy z gosciem czysto teoretycznie, a potem przy bialej tablicy sprawdzilismy czy String a jest permutacja String b. Mi sie wydaje, ze to spoko, bo mozna przeczytac wszystkie ksiazki z javy i odpowiedziec na wszystko, a potem okazuje sie, ze ktos nie goarnia petli
  • Odpowiedz