Aktywne Wpisy
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz
fan_Kazika +31
źródło: temp_file6960868448982367867
Pobierz

Rygorystyczne rodzicielstwo zamienia dzieci w kłamców
Rygorystyczne rodzicielstwo może zmienić dzieci w adeptów kłamstwa, ponieważ nie czują się bezpiecznie mówiąc prawdę – twierdzą eksperci.
Psychoterapeuta Philippa Perry powiedziała, że dziecko nie powinno być jedynym winnym w przypadku kłamania, ale styl rodzicielstwa może mieć duży wpływ na ich zdolność i gotowość do krętactwa.
Badanie przeprowadzone przez kanadyjską psycholog Victorię Talwar, używając “gry w podglądanie”, potwierdziło te doniesienia. Badając dwie szkoły w Zachodniej Afryce, jedną o rygorystycznych zasadach, a drugą o bardziej swobodnym podejściu, badacze poprosili dzieci, aby odgadły, jaka rzecz robiła hałas w trakcie zabawy.
W opisywanym teście poproszono dzieci o zidentyfikowanie obiektów bazując wyłącznie na dźwiękach, przy czym ostatni z nich nie miał nic wspólnego z tym, jak wygląda. Badacz opuścił pokój, a po powrocie pytał dziecko, czym jest dana rzecz i czy uczestnik eksperymentu pozwolił sobie na podglądanie.
Dr Talwar stwierdziła, że liczba uczniów ze szkoły “wyluzowanej”, którzy kłamią i mówią prawdę, jest mniej więcej na równi z badaniami w innych szkołach. Jednakże uczęszczający do szkoły rygorystycznej szybko kłamali i czynili to “bardzo skutecznie”.
WIĘCEJ: http://ciekawscy.com/rygorystyczne-rodzicielstwo-zamienia-dzieci-w-klamcow/
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, proszę o polubienie fanpage'a i odwiedzanie strony z linku powyżej. Z góry dzięki!
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #psychologia #nauka #zdrowie
źródło: comment_1613496042K4sVcdKqZbcDijsX3fCUCC.jpg
Pobierz.
.
.
W ogóle zignorowane jest środowisko domowe. Ktoś może w domu mieć wychowanie rygorystyczne i chodzić do szkoły nierygorystycznej, i co wtedy? Albo na odwrót. Przeceniona
@PalNick: ... jak dla mnie całkowita wartość tego badania można pominąć.
bo