Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to jest z kosztami uzyskania przychodu w picie? Jestem jeszcze poniżej 26 roku życia, wiadomo pit zerowym W nowej pracy przyjmując się podpisałem jakiś PIT KUP (powiększone koszty uzyskania przychodów), czy w związku z tym nie powinienem dostać zwrotu z tej okazji, czy jest to już wliczone w powiększone wynagrodzenie jako pit zero? ..(czy to jeszcze jakoś inaczej działa i nie kumam)
Drugie pytanko jak to jest z odliczeniem internetu w picie, niby do 760zl ale czy rzeczywiście mogę tyle dostać zwrotu? #pit #kiciochpyta #podatki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krajh: nie dostaniesz zwrotu z odliczenia internetu bo twój dochód wynosił 0zł chyba że sporo zarobiłeś, wszystko poszło w ulgę poniżej 26 roku życia
w 2019 dało radę bo limit zwolnienia od podatku wynosił 35 636,67 z tego względu, że działało to od sierpnia do grudnia
teraz limit zwolnienia to 85 528zł bo działa ulga cały rok i jak nie zarobiłeś więcej, to nie masz od czego odliczyć :D
przynajmniej
  • Odpowiedz
@krajh: koszty uzyskania przychodu zmniejszają podatek który ty i tak nie płacisz, 760 zł ulgi internetowej to maksymalna kwota, a realnie możesz odliczyć tyle ile zapłaciłeś za internet. Pamiętaj że ulga internetowa jest odliczana od dochodu, nie od podatku, czyli jeśli zapłaciłeś w ciągu roku 760 zł, to dostaniesz 760x17% czyli 129,20.
  • Odpowiedz