@cyberpunkbtc: Różnica polega na tym, że społeczność ETH dobrze rozumie iż taki poziom opłat to patologia i wymaga rozwiązania. Tymczasem, paradoksalnie, niski poziom opłat BTC to jeszcze większa patologia - za kilka halvingów doprowadzi to utraty bezpieczeństwa i potencjalnie totalnej katastrofy.
@Amebcio: COOO? Właśnie jest dokładnie odwrotnie. To my przecież promujemy LN i nawet nie zaczynaj że się nie przyjęło, przyjmie się jak opłaty wzrosną, kiedy tx były tanie nikt nie miał potrzeby używać LN, obecnie już jest na to parcie i coraz więcej dużych giełd dodaje LN. Bitfinex, OKcoin, Kraken...
Wy nie macie absolutnie żadnego rozsądnego sposobu skalowania, dlatego macie zamiar powiększać bloki do absurdalnych rozmiarów (to nie jest skalowanie).
@cyberpunkbtc: biinstant mowi coś chyba nie xd Miałem cie dzisiaj nie orać ale cóż ¯\_(ツ)_/¯ Erik Tristan Voorhees is an American startup founder. He is co-founder of the bitcoin company Coinapult, worked as Director of Marketing at BitInstant, and was founder and partial owner of the bitcoin gambling website Satoshi Dice (subsequently sold in July 2013 to an undisclosed buyer).
To my przecież promujemy LN i nawet nie zaczynaj że się nie przyjęło
Ja tu cały czas mówię o warstwie bazowej - zakładanie, że opłaty permanentnie wzrosną zamiast spowodować ucieczkę użytkowników do alternatywnych rozwiązań to zwyczajnie myślenie życzeniowe.
Wy nie macie absolutnie żadnego rozsądnego sposobu skalowania, dlatego macie
@dean_corso: Nie wiedziałem że miał z nią coś wspólnego. Ale czego to dowodzi? Niczego. Mógł tworzyć kiedyś giełdę i być idiotą. To tak idiotyczny "argument" jak starych babć i dziadów, którzy kiedy są zaorani to używają magicznego wytrych dobrego na wszystko "ja jestem starszy, więc wiem lepiej". Typ jest żałosnym zakłamańcem co widać powyżej. Ja nigdy nie mówiłem takich idiotyzmów broniąc BTC że wysokie opłaty są ok itp. też nie znam
poza tym równolegle prace nad Optimistic roll-up posuwają się całkiem sprawnie.
@Amebcio: I nic to nie zmieni. Optymistycznym założeniem jest raczej to, że ktoś usiądzie i naprawi największe bolączki Rollupów i będzie to działać. Masz działających mnóstwo rollupów, ale nikt z tego korzystać nie chce nie dlatego, że jest to złe, tylko dlatego, że bez usprawnień tego nie da się korzystać realnie.
@fervi: Raczej dlatego, że dotychczasowe rozwiązania nie miały wsparcia smart kontraktów - które są najbardziej pożądanym produktem na platformie Ethereum. Optimistic rollup rozwiązuje ten problem - docelowo będzie można skompilować ten sam kod solidity co do kontraktów natywnych ETH
@Amebcio: No spoko, ale dalej to nie zmienia faktu, że rollupy są ze sobą niekompatybilne. Ja sobie będę na rollupie Uniswapa, ty na rollupie Loopringa i chooya prześlemy, a nie środki.
@fervi: PoS już jest więc raczej prędzej niż później - poza tym równolegle prace nad Optimistic roll-up posuwają się całkiem sprawnie.
@Amebcio: POS nic nie zmienia w kwestii skalowania. CO to ma do rzeczy? Ani shardng ani pos nie ma nic do skalowania. O czym ty pieprzysz?
Ja tu cały czas mówię o warstwie bazowej - zakładanie, że opłaty permanentnie wzrosną zamiast spowodować ucieczkę użytkowników do alternatywnych rozwiązań to zwyczajnie
@cyberpunkbtc: Ciekawe jak działają blockchain explorery na takich shardingach. Chyba na zasadzie albo odpytań w czasie rzeczywistym setek czy tysięcy shardów albo consensysowych serwerowni
@fervi: Przecież oni do wszystkiego używają potężnych węzłów Infury na chmurze Amazona. Tylko ona to dźwiga. Oni nawet nie mają portfeli które łączą się z różnymi węzłami, bo archiwalnych pełnych praktycznie nie ma. Domyślnie infura. To ta ich decentralizacja... Poza tym ładna masakra z prywatnością u nich. Lubin ogarnia praktycznie 90% wszystkiego co się tam dzieje. Kto co i komu wysyła. Ciekawe kiedy zacznie go zmuszą do strzelania z dupy :D
@cyberpunkbtc: Transfery w ethereum skalują się bardzo dobrze, zksync jest już 100 razy tańszy od bezpośrednich transferów. Loopring ma użycie na poziomie dogecoina - transfery i handel. https://decrypt.co/57144/loopring-sees-40000-daily-transactions-as-ethereum-fees-rise Anonimowe transfery mają wystartować jeszcze w lutym z ceną ok 1/7 gołych transferów eth, dla eth i tokenów. Tak więc skalowanie transferów to problem już rozwiązany a adopcja szybko rośnie.
Z ln którego nikt nie używa, wymaga zabawy z kanałami i wymaga aby
@megaloxantha: No i nie odniosłeś się do absolutnie żadnych zarzutów o rollupach. Nic :D Pieprzysz ludziom jakby całe ETH miało być jednym wielkim rollupem. Powodzenia w niejawnym cenzurowaniu tx na rollupach, genialnym frontrunningu no i oczywiście to wszystko odpalane w infurze :D
60zl za brak reklam na Instagramie - kogoś #!$%@? xD Ja rozumiem te wszystkie opłaty za serwisy streamingowe itd, ale #!$%@? 60zl za jakiegos Instagrama, żeby sobie bez reklam posty i story oglądać? #instagram #facebook
@Amebcio: I mają to na co zasługują - obietnice, że za parę lat zostanie problem rozwiązany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wy nie macie absolutnie żadnego rozsądnego sposobu skalowania, dlatego macie zamiar powiększać bloki do absurdalnych rozmiarów (to nie jest skalowanie).
Ten
@Amebcio: Przykład u nas @megaloxantha a poniżej inni etherowcy
A ty co komu możesz czyścić atari? :DDD
Miałem cie dzisiaj nie orać ale cóż ¯\_(ツ)_/¯
Erik Tristan Voorhees is an American startup founder. He is co-founder of the bitcoin company Coinapult, worked as Director of Marketing at BitInstant, and was founder and partial owner of the bitcoin gambling website Satoshi Dice (subsequently sold in July 2013 to an undisclosed buyer).
@cyberpunkbtc:
Ja tu cały czas mówię o warstwie bazowej - zakładanie, że opłaty permanentnie wzrosną zamiast spowodować ucieczkę użytkowników do alternatywnych rozwiązań to zwyczajnie myślenie życzeniowe.
Typ jest żałosnym zakłamańcem co widać powyżej. Ja nigdy nie mówiłem takich idiotyzmów broniąc BTC że wysokie opłaty są ok itp. też nie znam
@Amebcio: I nic to nie zmieni. Optymistycznym założeniem jest raczej to, że ktoś usiądzie i naprawi największe bolączki Rollupów i będzie to działać. Masz działających mnóstwo rollupów, ale nikt z tego korzystać nie chce nie dlatego, że jest to złe, tylko dlatego, że bez usprawnień tego nie da się korzystać realnie.
@Amebcio: POS nic nie zmienia w kwestii skalowania. CO to ma do rzeczy? Ani shardng ani pos nie ma nic do skalowania. O czym ty pieprzysz?
Loopring ma użycie na poziomie dogecoina - transfery i handel.
https://decrypt.co/57144/loopring-sees-40000-daily-transactions-as-ethereum-fees-rise
Anonimowe transfery mają wystartować jeszcze w lutym z ceną ok 1/7 gołych transferów eth, dla eth i tokenów.
Tak więc skalowanie transferów to problem już rozwiązany a adopcja szybko rośnie.
Z ln którego nikt nie używa, wymaga zabawy z kanałami i wymaga aby
https://zkscan.io/explorer/transactions/0xbb235284c66046fcea0bec967ca742888803cbd53e93b48e56be1bd6c5afc81e
Jak wejdzie sharding phase1 (dostępny dla kontraktów po pełnym PoS czyli w 2022) przepustowość rośnie o całkowitą pojemność shardów.
Za kilka tygodni (podobno) - giełda z futures do 100x jako zkrollup, brak kyc więc zacznie wycinać bitmex, ftx itd.
Jeśli przejście ekosystemu na rollupy w 2021 zakończy się sukcesem nic już nie zagrozi ethereum.
Pieprzysz ludziom jakby całe ETH miało być jednym wielkim rollupem. Powodzenia w niejawnym cenzurowaniu tx na rollupach, genialnym frontrunningu no i oczywiście to wszystko odpalane w infurze :D