Wpis z mikrobloga


Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swojskiej takiej, wieprzowej. Boże czemu tak długo z tym zwlekałem... Jak to smakuje... jak to pachnie... i ten smalczyk i galaretka...

Komuś kromeczkę chleba z wiejskiej piekarni z kiełbaską ze słoika mojej roboty?
#gotujzwykopem #gzw #wedliny #wedlinydomowe #bojowkawedliniarska #foodporn
portomaszborewicz - ! Czemu tak późno...

Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swo...

źródło: comment_1613078483ZHOFs2zGbT0FAToGj1ZUnH.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@por_tomasz_borewicz: Nie chcę mi się szukać, czy wystarczy raz, czy dwa w szybkowarze, ale na pewno bezpieczniej:

W zasadzie powinna być przeprowadzana trzykrotnie, żeby zabić formy przetrwalnikowe bakterii — i wtedy nazywamy to tyndalizacją. Jednak i to może nie wystarczyć, by zabić m.in. bakterie wytwarzające jad kiełbasiany. Dlatego trzeba dokonywać pasteryzacji w wyższej temperaturze.


https://domowy-survival.pl/wekowanie-szybkowarze/
  • Odpowiedz