Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swojskiej takiej, wieprzowej. Boże czemu tak długo z tym zwlekałem... Jak to smakuje... jak to pachnie... i ten smalczyk i galaretka...
@por_tomasz_borewicz: Nie chcę mi się szukać, czy wystarczy raz, czy dwa w szybkowarze, ale na pewno bezpieczniej:
W zasadzie powinna być przeprowadzana trzykrotnie, żeby zabić formy przetrwalnikowe bakterii — i wtedy nazywamy to tyndalizacją. Jednak i to może nie wystarczyć, by zabić m.in. bakterie wytwarzające jad kiełbasiany. Dlatego trzeba dokonywać pasteryzacji w wyższej temperaturze.
@por_tomasz_borewicz: Nie piszę, żeby jakoś umniejszać, jestem fanką tego typu domowych wyrobów, bo wiadomo co się je. Może nie do końca bo mięso nadal kupujemy, ale lepsze to niż konserwy po których mam zgagę ( ͡°͜ʖ͡°)
@por_tomasz_borewicz: To nie jest kiełbasa. Kiełba jest mielona, a to jest po prostu mięso w słoiku. Czy raczej smalec z większymi skwarkami w twoim wypadku
Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swojskiej takiej, wieprzowej. Boże czemu tak długo z tym zwlekałem... Jak to smakuje... jak to pachnie... i ten smalczyk i galaretka...
Komuś kromeczkę chleba z wiejskiej piekarni z kiełbaską ze słoika mojej roboty?
#gotujzwykopem #gzw #wedliny #wedlinydomowe #bojowkawedliniarska #foodporn
https://domowy-survival.pl/wekowanie-szybkowarze/
Niemniej dziękuje za to co piszesz