Wpis z mikrobloga


Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swojskiej takiej, wieprzowej. Boże czemu tak długo z tym zwlekałem... Jak to smakuje... jak to pachnie... i ten smalczyk i galaretka...

Komuś kromeczkę chleba z wiejskiej piekarni z kiełbaską ze słoika mojej roboty?
#gotujzwykopem #gzw #wedliny #wedlinydomowe #bojowkawedliniarska #foodporn
portomaszborewicz - ! Czemu tak późno...

Mireczki, zrobiłem kiełbaski słoikowej. Swo...

źródło: comment_1613078483ZHOFs2zGbT0FAToGj1ZUnH.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
@kasza332: Zatem

Ja zrobiłem z 2kg łopatki wieprzowej, pokroiłem w kostkę wielkości orzecha włoskiego, może ciut mniejsze. Dodałem sól (15g/kg wsadu), czosnek (5 ząbków) przecisnąłem dwa razy przez praskę, roztarlem z majerankiem (3,5 łyżki). W moździerzu roztarlem pół łyżeczki soli, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżeczki kolendry, 9 ziaren pieprzu (oprócz nich do soli poszła łyżka pieprzu grubo mielonego i szczypta białego pieprzu). Całość połączyłem i dodałem 100ml lodowatej wody. Całość wymasowalem
  • Odpowiedz
gotowałem 1h, wyciągnąłem. Następnego dnia znów 1h. Znów dzień poczekałem i znów 1h. Pozostawiłem do ostygnięcia, jak miało temperaturę pokojowa to poszło do lodówki. I ot teledysk :)


@por_tomasz_borewicz: Przydałby ci się szybkowar ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz