Wpis z mikrobloga

@kam1ll: Na stronie z phpinfo() poszukaj wszystkiego ze słowem PDO. Zobaczysz jakie drivery są zainstalowane. Musisz jakiś prosty błąd w konfiguracji mieć, bo wielokrotnie konfigurowałem xamppa i zawsze wszystok działało. Wrzuć swoje php.ini gdzieś na pastebina i daj linka.
  • Odpowiedz
@kam1ll: Wygląda w porządku. Restartowałeś wszystkie usługi w xampp?
Sprawdź, czy w katalogu extensions jest plik pdo_mysql.dll.
Zobacz, czy wogóle na phpinfo() widzisz jakiekolwiek PDO włączone. Jak nie, to jeszcze dodaj gdzieś w miarę wysoko linijkę:

extension=php_pdo.dll
Nie wiem jaką masz wersję PHP, ale do 5.3 trzeba to było mieć.
  • Odpowiedz
@szczesc_borze: PDOException: could not find driver in R:\Programy\xampp\htdocs\phpxxx\phpmysqlconnection.php:14 Stack trace: #0 R:\Programy\xampp\htdocs\xxx\phpmysqlconnection.php(14): PDO->__construct('\r\n m...', 'root', '', Array) #1 {main}
  • Odpowiedz
PDO->__construct('\r\n m...', 'root',

@kam1ll: Coś mi tu nie gra. DSN wygląda na uszkodzony przez te znaki końca wiersza. Wpisz pełen DSN bez zmiennych i bez łamania linii.
Kod powinien wylądać mniej więcej w ten
  • Odpowiedz
@kam1ll: Panie co usuwasz ciągle krytyczne wpisy. Jedna rada - jeżeli programujesz na windowsie zainteresuj się narzędziem Laragon. To jest rewelacyjna alternatywa dla XAMP-a, łatwy w instalacji, bardzo łatwo można zainstalować inne wersje np. PHP, MySQL, i przełączać się między nimi. Poczytaj i zainstaluj, mocno ułatwi Ci pracę (jeżeli nie korzystasz z dockera, a na początku raczej nie).
  • Odpowiedz